Ράδιο Βήτα Chatbox

Εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα!

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση – Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία


Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία και το ότι είναι θετικός στην ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού.

 Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και αναμένεται η γονιδιωματική επιβεβαίωση από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Πηγή taxaliaΣχόλια