Ράδιο Βήτα Chatbox

Γαλλία: Οριακή νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο

 

Mε ένα μικρό προβάδισμα, έναντι του Ζαν-Λικ Μελανσόν ξεκινά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την εβδομάδα πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Η συμμαχία Ensemble! των κεντρώων κομμάτων κέρδισε το 25,75% των ψήφων την Κυριακή, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το μπλοκ NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε δεύτερο με 25,66%.

Κατηγορίες για μη αξιόπιστο αποτέλεσμα

Πάντως, ο Μανουέλ Μπομπάρντ, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Μελανσόν, ο οποίος διεκδικεί μια θέση στη Μασσαλία, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

«Σε συναγερμό για νέα χειραγώγηση από τον Νταρμανίν», ανέφερε ο Μπομπάρντ σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίς τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν.

Ο Μπομπάρντ είπε ότι το NUPES κέρδισε περίπου 200.000 περισσότερες ψήφους που δεν ελήφθησαν υπόψη στα τελικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

Οι προβλέψεις

Παρόλο που η συμμαχία του Μακρόν βρίσκεται σε καλή θέση για να εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών με μεγάλη διαφορά, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στον τελευταίο γύρο.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Elabe, το Ensemble πρόκειται να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες στο κοινοβούλιο -με την απόλυτη πλειοψηφία να εξασφαλίζεται στις 289- ενώ η αριστερά θα εξασφαλίσει 170-220 έδρες, μια μεγάλη αύξηση από το 2017. Η Ipsos προβλέπει ότι το Ensemble θα κερδίσει 255 έως 295 έδρες.

Με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό να ανεβάζει το κόστος ζωής και να διαβρώνει τους μισθούς, ο Μακρόν δυσκολεύτηκε να αξιοποιήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο, με τον Μελανσόν να τον χαρακτηρίζει ως λάτρη της ελεύθερης αγοράς που έχει μεγαλύτερη πρόθεση να προστατεύσει τους πλούσιους παρά τις οικογένειες, που πλήττονται τόσο πολύ.

Πηγή tovima


Σχόλια