Ράδιο Βήτα Chatbox

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ

 

Οδομαχίες μαίνονται στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, της στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν την επίθεσή τους με στόχο να ελέγξουν όλη την κοιλάδα του Ντονμπάς.

«Η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ, όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταδόθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στο οποίο έκανε λόγο για «αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και συνεχείς ρίψεις ρουκετών».

Η πόλη παραμένει στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην κοιλάδα Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχουν εν μέρει οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες από το 2014 και την οποία η Μόσχα θέλει να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση των δυνάμεων εκεί παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρονται από την πόλη. «Μονάδες του ουκρανικού στρατού που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στη διάρκεια των μαχών για τη Σεβεροντονέτσκ (έως και κατά 90% σε πολλές μονάδες), υποχωρούν προς τη Λισιτσάνσκ», μια γειτονική πόλη, ανακοίνωσε το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του το Κίεβο ισχυρίζεται ότι μάχεται για την ανακατάληψη της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της, χωρίζοντάς τη στα δύο. Όμως οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και πάλι, να δημιουργήσουν γραμμή άμυνας. Αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο» του Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε ο Ολεξάντρ Στριούκ, δήμαρχος της πόλης, κάνοντας λόγο για «οδομαχίες».

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι «οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι (οι Ρώσοι) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πόλης. Αλλά τώρα οι δυνάμεις μας τους απωθούν».

Εξάλλου οι μάχες συνεχίζονται και σε άλλα μέτωπα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, «η Ρωσία εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για να κατακτήσει όλη τη χώρα μας». Το Κρεμλίνο, επεσήμανε ο Ολέξι Ρεζνίκοφ, ονειρεύεται «να κερδίσει τις περιοχές» που θεωρεί «δικές του», περιλαμβανομένης «της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής, της Σλοβακίας και άλλων».

Κριμαία, Ντονμπάς, νότια Ουκρανία: συνολικά η Ρωσία έχει τριπλασιάσει από την αρχή της εισβολής της την έκταση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, φτάνοντας τα 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 20% της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, η Μόσχα «εξακολουθεί να βομβαρδίζει τις κατεχόμενες περιοχές και τις θέσεις του ουκρανικού στρατού», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης στις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε «μια γέφυρα από την οποία αναπτύσσονταν ξένοι μισθοφόροι» κοντά στη Ντατχνόε, στην επαρχία της Οδησσού, και ότι έπληξε με πυραύλους ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροβολητών κοντά στη Στέτσκοβκα, στην επαρχία Σούμι, όπου «ξένοι εκπαίδευαν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς στη χρήση του ολμοβόλου Μ777».

Το λιμάνι του Μικολάϊβ επίσης επλήγη από ρουκέτα, όπως και μια γεωργική επιχείρηση στο μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, όπου «αποθήκες υπέστησαν ζημιές» και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Πηγή kathimerini


Σχόλια