Ράδιο Βήτα Chatbox

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ανοίγει  η ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκινούν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού που «τρέχει» η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, το φετινό πρόγραμμα θα διανείμει 300.000 voucher σε δικαιούχους και ωφελούμενους, όπως και πέρυσι. Κι ενώ δεν αυξάνονται τα voucher, αυξάνεται η επιδότηση προς τα καταλύματα, ώστε να καλύψει ένα μέρος της ανατίμησης λόγω ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα αυξάνεται συγκριτικά με πέρσι η επιδότηση:

5% - 12% για τα ξενοδοχεία

3% - 8% για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Τρία πακέτα διακοπών

Το φετινό πρόγραμμα προσφέρει 3 επιλογές φτηνών ή δωρεάν διακοπών (έναντι δυο που πρόσφερε το περσινό):

6 διανυκτερεύσεις με χαμηλή συμμετοχή (ίδια ή μειωμένη συγκριτικά με πέρσι) σε όλα τα μέρη της Ελλάδας

10 δωρεάν διανυκτερεύσεις στις περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό - Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και Έβρος και

12 δωρεάν διανυκτερεύσεις για πρώτη φορά στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια και την σεισμόπληκτη Σάμο.

Ειδικά για τον Αύγουστο οι επιδοτήσεις προς τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα αυξάνονται κατά 20%, ενώ η ίδια αύξηση 20% ισχύει όλο τον χρόνο στην Β. Εύβοια και την Σάμο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 01.08.2022 έως την 31.07.2023 και περιλαμβάνει - όπως και πέρσι - και επιδότηση ακτοπλοϊκών εισητηρίων.

Κριτήρια μοριοδότησης

Εισόδημα:

για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,

για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,

για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 : 10 μόρια

Ανήλικα τέκνα:

από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Αναπηρία:

Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.

Οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται:

ασφαλισμένοι/-νες που συγκεντρώνουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ (50 ένσημα) λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ή/και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων,

άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. (πρ. ΟΑΕΔ) κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

παιδιά των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Ακτοπλοϊκά

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων - ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

για τους ενήλικες και παιδιά ηλικίας εντασσομένης στην κατηγορία των ενηλίκων, στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης,

για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας για την οποία παρέχεται έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης και

για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω, στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης.

Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής των δικαιούχων -ωφελουμένων ισούται κατά τις ως άνω περιπτώσεις

με το 25% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης και

με το 40% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης.

στην τρίτη περίπτωση η συμμετοχή του δικαιούχου/ ωφελουμένου είναι υποχρεωτικά μηδενική.

Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων από τα αντίστοιχα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επομένων περιόδων, εξαιρέσει όσων εντάσσονται στην κατηγορία ΑμεΑ.

Διάρκεια προγράμματος

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων - ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

i) των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Πηγή ethnos


Σχόλια