Ράδιο Βήτα Chatbox

Θανατική ποινή σε Βρετανούς μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία

Σε δύο Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία επιβλήθηκε η θανατική ποινή, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Άιντεν Άσλιν, 28 ετών, από το Νιούαρκ και ο Σον Πίνερ, 48 ετών, από το Μπέντφορντσάιρ, πολεμούσαν στην Ουκρανία όταν συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις τον Απρίλιο και κρατήθηκαν στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Τα Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι «εκπαιδεύτηκαν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες».

Σήμερα, το ανώτατο δικαστήριο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) εξέδωσε θανατικές ποινές στους δύο Βρετανούς, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η θανατική ποινή επιβλήθηκε και σε έναν Μαροκινό υπήκοο.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το TASS, μετέδωσε ότι οι άνδρες σκόπευαν να ασκήσουν έφεση.

Η βρετανική κυβέρνηση «ανησυχεί βαθιά» για τις θανατικές ποινές

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «βαθιά ανήσυχη» μετά τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους Βρετανούς Άιντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Προφανώς μας ανησυχεί βαθιά αυτό. Έχουμε πει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς. Θα γνωρίζετε ότι βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλία και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Έτσι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρετούσε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και κρατείται ως αιχμάλωτος πολέμου».

Πηγή kathimerini


Σχόλια