Ράδιο Βήτα Chatbox

Οι τελευταίες προσπάθειες Μακρόν για δημιουργία συνασπισμού

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να συναντηθεί διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κριστιάν Ζακόμπ όμως επανέλαβε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν, επιμένοντας ότι το κόμμα του προτίθεται «να μείνει στην αντιπολίτευση».

Άλλες φωνές από τη δεξιά φάνηκαν πιο ανοιχτές, με τον πρώην δεξιό υπουργό Ζαν-Φρανσουά Κοπέ να λέει ότι μια «κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Μακρόν και LR είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανόδου των άκρων».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικανοί να παρέχουν στήριξη κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, καθώς το πρόγραμμά τους είναι παραπλήσια με αυτά της παράταξης Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Πηγή ethnos


Σχόλια