Ράδιο Βήτα Chatbox

Παναγιωτόπουλος στα «Νέα: Ερευνα για τις διαρροές στις Ενοπλες Δυνάμεις

 

Τα φαινόμενα διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι χαλαρά, αλλά με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα, είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνει προς τη στρατιωτική ηγεσία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», προαναγγέλλοντας και την άμεση διενέργεια σχετικής έρευνας, ενώ γνωστοποιεί ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξουν αποφάσεις για την ενίσχυση του Στόλου με κορβέτες και για την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα με λόγια αλλά και με πράξεις ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο υπουργός επισημαίνει ότι η απάντηση της κυβέρνησης είναι «να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», προσθέτοντας πως αυτό επιδιώκαμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε.

Τονίζει δε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με την προηγούμενη ελληνοτουρκική κρίση, το 2020, χάρη στη συνεχή ενίσχυσή τους. Για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» καλοκαιριού απαντά ότι σημασία δεν έχουν τα σενάρια, αλλά ότι ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι απλώς περίπλοκο, αλλά έχει γίνει πλέον ρευστό και επικίνδυνο.

Κύριε υπουργέ, είναι «ελβετικό τυρί» το «Πεντάγωνο»;

Δεν αναφέρομαι στο «Πεντάγωνο» ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω. Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως π.χ. αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα.

Έχετε δεχθεί, ωστόσο, σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Τα Marder που θα αντικαταστήσουν BMP-1 είναι ποιοτικότερα;

Η συμφωνία παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με αντικατάστασή τους με ισάριθμα ΤΟΜΑ Marder 1A3 κρίνεται επωφελής και συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την άποψη των Επιτελείων.

Τα ΒΜΡ-1 έχουν καλύψει ανάγκες στην αμυντική μας διάταξη, πλην όμως είναι παλαιάς τεχνολογίας, ευάλωτα σε βλάβες, προβληματικά στη συντήρηση λόγω δυσκολίας στην ανεύρευση ανταλλακτικών, προβληματικά ως προς τη συμμετοχή τους σε νυκτερινές επιχειρήσεις, όπως επιτάσσει το σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα Marder είναι πιο σύγχρονα σε σύγκριση με τα ΒΜΡ-1, με καλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και δυνατότητες στο πεδίο.

Άρα αποτελούν καλύτερη λύση συγκριτικά με τα ΒΜΡ-1. Βέβαια οφείλουμε από πλευράς μας να εξετάσουμε την κατάσταση αυτών που προσφέρονται, το πακέτο υποστήριξης κι όλα τα συναφή με την απόκτησή τους θέματα, ιδίως το κρίσιμο ζήτημα της ταυτόχρονης αντικατάστασης των ΒΜΡ-1 με αυτά, ώστε να μην υπάρξει το ελάχιστο κενό στην αμυντική μας διάταξη.

Συνεπώς η τελική συμφωνία, μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελαρίου, θα προκύψει όταν διευθετηθούν όλοι αυτοί οι τεχνικοί όροι. Στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα αλλά και να διασφαλίσουμε αυτά που ζητάμε.

Θα έχουμε αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι για την περαιτέρω ενίσχυση του Στόλου;

Έτσι υπαγορεύει το χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τις τελικές προτάσεις από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών και για την αναβάθμιση τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Σημαντική παράμετρος της διαδικασίας είναι και η δρομολόγηση της οριστικής λύσης στο πρόβλημα των ναυπηγείων (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα). Εφόσον εμείς θέτουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης των προγραμμάτων τη ναυπήγηση / αναβάθμιση πλοίων σε ελληνικό (ή ελληνικά) ναυπηγείο, είναι απολύτως κρίσιμο να ολοκληρωθούν οι σχετικές επενδυτικές πρωτοβουλίες ώστε να έρθει ναυπηγικό έργο στην Ελλάδα, σε ναυπηγεία όμως με αναβαθμισμένες δυνατότητες προκειμένου να το εκτελέσουν σωστά και γρήγορα. Εκτιμώ ότι είμαστε κοντά. Ισως και πολύ κοντά.

Δύο χρόνια μετά την υβριδική επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο και την κρίση με το «Ορούτς Ρέις», οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε καλύτερο επίπεδο για την αποτροπή όποιας απειλής;

Ασφαλώς! Μέσα στα δύο αυτά χρόνια έγιναν πάρα πολλά για να ενισχυθούν συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις. Κλείσαμε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για αμυντική συνεργασία με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και όχι μόνο, προχωρήσαμε σε συμφωνίες πρόσκτησης προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλά και την υποστήριξη και αναβάθμιση υφισταμένων.

Αναφέρω, μεταξύ άλλων, τα 24 Rafale, έξι έχουν ήδη παραληφθεί σε χρόνο – ρεκόρ, τα επόμενα έξι μέχρι το τέλος του έτους και συνεχίζουμε, τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper που εξελίσσεται, την επικείμενη παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων Romeo, τη σταδιακή παραλαβή των τεθωρακισμένων Μ1117, φυσικά και την πρόσκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, την πρόσκτηση σύγχρονων τορπιλών, τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, τη στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου για τους Ικάρους στην Καλαμάτα, τις συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης για Apache, Μιράζ 2000-5 και μεταγωγικά C-27 που βελτιώνουν ήδη τις διαθεσιμότητες…

Δεν έγιναν και λίγα νομίζω, αλλά οι ανάγκες είναι πολλές και μένει να γίνουν κι άλλα. Αυτά που έγιναν πάντως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι προχώρησαν όχι εν μέσω κλίματος ηρεμίας και άνεσης, αλλά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες από την ταυτόχρονη σχεδόν διαχείριση πρωτοφανών κρίσεων, ακόμα και πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δουλέψαμε όμως πολύ σκληρά, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Υπήρχε σοβαρό σχέδιο, πετύχαμε απτά αποτελέσματα και συνεχίζουμε.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε μία επανάληψη του θερμού καλοκαιριού του 2020;

Δεν έχουν τόση σημασία οι εκτιμήσεις, τα σενάρια και οι εικασίες, όσο σημασία έχει η εγρήγορση και η ετοιμότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας. Το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν είναι απλώς περίπλοκο, έχει γίνει πλέον ρευστό και επικίνδυνο.

Απαιτούνται όλη μας η συγκέντρωση, όλες μας οι δυνάμεις για να είμαστε έτοιμοι, αξιόμαχοι και αποτρεπτικοί. Απαιτείται διαρκής εργασία σε πολλά μέτωπα (συμμαχίες, πολυμερή ή διμερή σχήματα, συνεργασίες, εξοπλιστικά, υποδομές) από πολλούς.

Έχω όμως εμπιστοσύνη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ηγεσία μέχρι τη βάση της ιεραρχίας, ότι θα ανταποκριθούν όπως είχαν ανταποκριθεί το καλοκαίρι του 2020 κι όποτε απαιτήθηκε. Εμείς ως πολιτική ηγεσία είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα.

Για πρώτη φορά η Τουρκία αμφισβητεί τόσο ανοιχτά και επίσημα την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις από μαχητικά και UAVs δεν έχουν σταματήσει, η κλιμάκωση είναι και σε επίπεδο ρητορικής, ενώ βγαίνουν ερευνητικά στο Αιγαίο. Πού το πάει;

Εδώ και κάποιο διάστημα η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με λόγια αλλά και με πράξεις ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ίσως η τουρκική ηγεσία ενοχλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υψώνει γεωπολιτικό ανάστημα, κτίζει συστηματικά στρατηγικές συμμαχίες με δυνατούς διεθνείς παίκτες και ταυτόχρονα αναβαθμίζει ταχύτατα τη συνολική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή tanea


Σχόλια