Ράδιο Βήτα Chatbox

Σκυλακάκης στο Open: Θα αυξηθεί η δόση στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο - Πόσο θα διευρυνθεί το fuel pass 2

 

Την πεποίθησή του πως δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα καύσιμα μέχρι τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, παραδεχόμενος ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας». Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV υπογράμμισε ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και αναμένεται άμεσα να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «Δεν έχω την εικόνα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι κάτι που εξετάζεται», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κενός δημοσιονομικός χώρος για να μιλήσει για νέες παρεμβάσεις.

Fuel pass 2: Δευρύνεται - Πόσοι θα το λάβουν

Κατά τι καλύτερη και λίγο πιο διευρυμένη όσον αφορά υτα κριτήρια θα είναι η νέα επιδότηση στα καύσιμα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. «Τοπροηγούμενο fuel pass έφθασε το κόστος των 100 εκατ. και το αξιοποίησαν 2,3 εκατ. πολίτες. Πιστεύω ότι το τρέχον fuel pass θα αξιοποιηθεί από πιο πολλούς, μπορεί να είναι 2,5-3 εκατ. πολίτες», ενώ θα έχει τρίμηνη διάρκεια. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η νέα επιδότηση «δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι μία μικρή βοήθεια, θα διευκολύνει λίγο κάποια νοικοκυριά».

«Δημοσιονομικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας»

Δημοσιονομικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας, με τη μεγάλη ενεργειακή παρέμβαση που κάναμε συν το fuel pass 2, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το επιτελείο δεν εξετάσει φορολογικές παρεμβάσεις στα καύσιμα.

Υπογράμμισε πως ό,τι παρέμβαση γίνει θα αφορά τα νοικοκυριά: «Οι παρεμβάσεις που γίνονται στα νοικοκυριά και πηγαίνουν κατευθείαν στο iban ή το κινητό των ανθρώπων είναι οι πιο αποτελεσματικές από πλευράς πραγματικού προϋπολογισμού».

Τι γίνεται με το power pass

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για το power pass και ο κ. Σκυλακάκης προχώρησε σε μία διευκρίνιση αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος θα λάβουν στα χέρια τους οι καταναλωτές αρχές Ιουνίου: «Ο κανόνας είναι, τι λογαριασμούς έχει λάβει ο καταναλωτής, δηλαδή ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού. Κάποιοι θα αισθανθούν αδικημένοι, γιατί ο λογαριασμός του Μαΐου θα τους έρθει αρχές Ιουνίου. Αυτοί που θα τους έρθει αρχές Ιουνίου ο λογαριασμός θα έχουν το πλεονέκτημα ότι τον Νοέμβριο και Οκτώβριο, που είχαμε επίσης πολύ υψηλές τιμές, θα συμπεριληφθούν. Τελικά, ένα ολόκληρο εξάμηνο θα καλυφθεί, αλλά το ποιο εξάμηνο, εξαρτάται».

Θα αυξηθεί η δόση στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

«Εχουμε έναν εξωγενή πληθωρισμό, ο οποίος μας χτυπάει και στο ΑΕΠ, διότι έχουμε το πετρέλαιο στα 118 δολάρια, σήμερα λίγο κάτω, αλλά το αέριο πήγε από τα 85 στα 120. Παράλληλα, έχουμε και ισορροπούμε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πρώτου τριμήνου, που πήγε  7%, πολύ παραπάνω από αυτά που είχαμε προβλέψει, σχεδόν διπλάσιο. Κι έχουμε και τον τουρισμό που φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλύτερα από το 80% που είχαμε προβλέψει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κρίση των επιτοκίων, τόνισε ότι η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο απ' ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλό χρέος. «Εμείς έχουμε το υψηλότερο χρέος αλλά είναι διαρθρωμένο με μέση διάρκεια 20ετίας, όταν οι άλλοι είναι κάτω παό τη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε λιγότερο από τους άλλους κάθε χρόνο», διευκρίνισε.

«Δεν έχουμε ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση. Η πρώτη επίπτωση που έχεις στην αύξηση των επιτοκίων είναι ότι πληρώνει παραπάνω τόκους και παραπάνω τόκοι σημαίνει λιγότερος δημοσιονομικός χώρος», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως είπε, η δεύτερη επίπτωση είναι το αυξημένο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. «Τα νοικοκυριά έχουν κάνει πολύ μεγάλη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Για τις επιχειρήσεις έχουμε τα εργαλεία, κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης, που ρίχνουν τα επιτόκια των επενδύσεων πάρα πολύ».

Ερωτηθείς αν τα επιτόκια θα επηρεάσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, τόνισε: «Ό,τι δάνεια είναι με κυμαινόμενα επιτόκια, θα επηρεαστούν προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται «όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο», κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Πηγή ethnosΣχόλια