Ράδιο Βήτα Chatbox

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων: 80 υπερπτήσεις στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

 

Σε νέο μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο προχώρησαν οι Τούρκοι την Τρίτη. Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε 80 παραβιάσεις. Αναλυτικότερα πρόκειται για 37 παραβιάσεις από μαχητικά F-16 και άλλες 43 από μη επανδρωμένα UAV.

Πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο πέταξαν σε σχηματισμούς επτά F-16 και μεμονωμένα δύο UAV. Συνολικά, 17 αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις. Από αυτά, οπλισμένα ήταν τέσσερα ενώ σημειώθηκαν και τρεις εμπλοκές. Οι παραβάσεις έφτασαν στις 12. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Το μπαράζ των παραβιάσεων ακολούθησε τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, που αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και σε μία νέα επί του προσωπικού επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δε γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και πως «σύντομα θα την μάθει».

Ερντογάν: «Θα μάθουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Ευθείες απειλές για τα ελληνικά νησιά εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TRT το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αρχικά αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δόθηκε υπό τον όρο να παραμείνουν σε μη στρατιωτικό καθεστώς και επεσήμανε ότι «σύντομα θα το μάθει». Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε ότι η Αθήνα, παραβιάζει με τις κινήσεις της τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης, όσο και εκείνη των Παρισίων.

Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για την επίσκεψη και την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, εξαπέλυσε ακόμα μία προσωπική επίθεση. «Του είπα, “Έλα, να φάμε” πριν από περίπου 1,5 μήνα. Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη . Του είπα “ας μην φέρνουμε από εδώ και πέρα τρίτη χώρα, ας στήσουμε μια απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε” . Μετά πήγε στις ΗΠΑ ενώ παρόμοια πράγματα έκανε και στο Νταβός. Έπειτα σηκώθηκε και κατηγόρησε την Τουρκία. Είμαι πολιτικός, η πρώτη μου δουλειά είναι να έχω ισχυρά δεδομένα που να μπορώ να πω στους ανθρώπους μου.

Εν συνεχεία επιτέθηκε ξανά στην Ελλάδα για αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της και υπονόησε ότι θα υπάρξουν και νέες στα ελληνικά νησιά με αφορμή τον πόλεμο στην Ρωσία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μην αγοράζει η Τουρκία οπλικά συστήματα και αεροπλάνα από άλλες συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προχώρησε σε «διευκρινήσεις» τονίζοντας ότι δεν θα κάνει άλλες παραχωρήσεις η Τουρκία γιατί η Σουηδία υποθέλπτει τρομοκράτες.

Πηγή ethnos


Σχόλια