Ράδιο Βήτα Chatbox

Ρωσία σε Ουκρανία: Ειρήνη μόνο αν αποδεχτείτε τις «εδαφικές πραγματικότητες»

 

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί θετικά αν το Κίεβο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά για να γίνει αυτό η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί τις «εδαφικές πραγματικότητες» της κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει μια σαφή απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας ότι η Ουκρανία θα δεχθεί το καθεστώς της «αδέσμευτης» χώρας και της χώρας «χωρίς πυρηνικά», προκειμένου να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να αποδεχθεί επίσης τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία και το καθεστώς των αποσχισθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στο Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, μετέδωσε το Interfax, μια ημέρα αφότου το Κίεβο απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία έχουν σταματήσει από τότε που οι πρώτοι γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσαν, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η προσέγγιση της Ρωσίας παραμένει η ίδια. Μια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως μιας ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά χώρας η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου καθεστώτος της Κριμαίας, όπως επίσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Νοτνέτσκ και Λουχάνσκ» μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωση του Ρουντένκο.

Ο Ρουντένκο επέρριψε επίσης την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Δύση «έχει απαγορεύσει στο Κίεβο να διαπραγματευθεί».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα απέρριψε χθες την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και δήλωσε ότι δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Ο στόχος της Ουκρανίας στον πόλεμο αυτόν (…) είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη της, να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της στην ανατολική και νότια Ουκρανία», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Η επιστροφή στις συνομιλίες παρεμποδίζεται από την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου και από του ρωσικούς βομβαρδισμούς των πόλεων, παρότι οι Ρώσοι επιμένουν ότι δεν πλήττουν αστικούς στόχους.

Σήμερα, από το ρωσικό πλήγμα που δέχθηκε η πόλη Βίνιτσα στην κεντρική Ουκρανία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή naftemporiki


Σχόλια