Ράδιο Βήτα Chatbox

Ουκρανία: Μια ανάσα από τη συμφωνία με τη Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών

Αντιπροσωπίες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας συναντώνται σήμερα με αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ουκρανία βρίσκεται «δύο βήματα μακριά» από τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην ισπανική τηλεόραση El Pais πριν τη έναρξη των συνομιλιών για το θέμα στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιπροσωπίες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας συναντώνται σήμερα με αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την ενδεχόμενη επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που η παγκόσμια επισιτιστική κρίση χειροτερεύει.

Η Τουρκία, που ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας καθώς η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια απογείωσε τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού λαδιού, των καυσίμων, των λιπασμάτων. «Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε σιτηρά στη διεθνή αγορά (…) βρισκόμαστε δύο βήματα μακριά από μια συμφωνία με τη Ρωσία», τόνισε ο Κουλέμπα.

«Οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας, που συνδέονται με τη στάση της Ρωσίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βρισκόμαστε στην τελική φάση και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Μόσχα ενδέχεται τώρα να είναι έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία, ο Ουκρανός υπουργός απάντησε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θέλει «να δείξει στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας ότι θέλει να τις σώσει από τις ελλείψεις τροφίμων». Εκτίμησε ωστόσο ότι η Μόσχα ενδέχεται να παρατείνει τις συνομιλίες.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία ότι εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας. Διπλωμάτες εξηγούν ότι το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι ουκρανικά πλοία θα συνοδεύουν φορτηγά πλοία εντός και εκτός των λιμένων που έχουν ναρκοθετηθεί, η Ρωσία θα κηρύσσει κατάπαυση του πυρός για τη μετακίνηση των πλοίων και η Τουρκία –με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών– θα επιθεωρεί τα φορτηγά, ώστε να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες για τη λαθραία μεταφορά όπλων.

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή και ο ναυτικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά ανέστειλαν τις εξαγωγές, έχουν αποκλείσει δεκάδες πλοία και πάνω από 20 τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό.

Η προσεχής σοδειά διατρέχει επίσης κίνδυνο, καθώς η Ουκρανία έχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων λόγω της διακοπής των εξαγωγών.

Πηγή parapolitika


Σχόλια