Ράδιο Βήτα Chatbox

Εργάζεσαι στην εστίαση; Εξαιτίας του Χατζηδάκη θα δουλεύεις εξαήμερο με τα ίδια λεφτά

 

Με αιφνιδιαστική εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού και καταργεί το πενθήμερο, ανοίγοντας την κερκόπορτα για εξαήμερη εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή για λόγους υπερεργασίας.

Το ζήτημα ανέδειξαν με κοινή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες καλούν τον Κωστή Χατζηδάκη «να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού».

«Στο πλαίσιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική. Το υπουργείο Εργασίας με απαράδεκτη εγκύκλιό του καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του Επισιτισμού» σημειώνουν και συμπληρώνουν:

«Ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς (επιπλέον) αμοιβή».

Παράλληλα, τονίζουν πως «ο υπουργός Εργασίας οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Αντί για τετραήμερη εργασία, θεσπίζουν εξαήμερη»

Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), Γιώργο Χότζογλου, ο οποίος προειδοποίησε πως αν δεν πάρει πίσω την εγκύκλιο ο κ. Χατζηδάκης, τότε η ΠΟΕΕΤ θα καταγγέλλει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και θα εκκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.

«Τα πράγματα είναι απλά. Εάν το υπουργείο και ο υπουργός δεν αποσύρουν την επαίσχυντη εγκύκλιο, τη Δευτέρα θα καταγγείλουμε τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και θα πάμε σε εκ νέου διαπραγματεύσεις» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εργασίας, με τα λόγια του να αντανακλούν το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση.

«Ενώ εμείς ζητούσαμε η έκτη μέρα εργασίας να θεσπιστεί με τη νόμιμη προσαύξηση στο ημερομίσθιο, ο υπουργός την πρόσφερε τσάμπα στους εργοδότες» στηλίτευσε ο κ. Χότζογλου και κατέληξε λέγοντας: «Την ώρα που όλοι μιλούν για τετραήμερη εργασία, εδώ θεσπίζουν την εξαήμερη προς όφελος των εργοδοτών».

Πηγή documentonews


Σχόλια