Ράδιο Βήτα Chatbox

Μέτρα στήριξης: Ιούλιος – Αύγουστος το βαρόμετρο για νέες παροχές

Μπαράζ διασταυρώσεων μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής.

Ορόσημα για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποτελέσουν η 29η Ιουλίου αλλά και η 31η Αυγούστου καθώς τις δύο αυτές ημερομηνίες λήγουν οι προθεσμίες για την καταβολή μιας σειράς σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων και θα φανεί κατά πόσο τα έσοδα του κράτους συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά και άρα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές.

Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ότι αν προκύψουν αυξημένα έσοδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον αρχικό στόχο που έχει τεθεί και άρα η βελτιωμένη εικόνα των εσόδων έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε αυτά θα εκτιμηθούν, θα ποσοτικοποιηθούν με επάρκεια και στο σύνολό τους θα αποδοθούν στην κοινωνία.

Ελεγχοι για φοροδιαφυγή

Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αμέσως μόλις ολοκληρωθεί και η εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 30 Αυγούστου μετά και τη δεύτερη κατά σειρά παράταση που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα ξεκινήσει μπαράζ διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής για να εισπράξει πρόσθετα έσοδα που και αυτά θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου όχι μόνο για παροχές αλλά και για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω παρατεταμένης ακρίβειας.

Φοροδιαφυγή: Πιάνουν δουλειά 800 ράμπο

Μεταξύ των διασταυρώσεων που θα πραγματοποιηθούν συγκαταλέγονται εκείνες που αφορούν ενοίκια, εισοδήματα παρελθόντων ετών που έπρεπε να είχαν δηλωθεί με τροποποιητική δήλωση στο φορολογικό έτος που εισπράχθηκαν, αλλά και ζητήματα που αφορούν το «πόθεν έσχες», δηλαδή τη δικαιολόγηση αγορών μεγάλης αξίας χωρίς να καλύπτονται από τα πραγματικά – δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Οι υποχρεώσεις

Από την άλλη, την 29η Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση από τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, ενώ όσοι παραλείψουν να πληρώσουν αυτόν τον μήνα την 1η δόση έχουν τη δυνατότητα χωρίς πρόστιμο να πληρώσουν την 1η και τη 2η δόση μαζί έως τις 31 Αυγούστου.

Οσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο με την πρώτη δόση θα έχουν έκπτωση 3%, ενώ υπολογίζεται ότι ο πρόσθετος φόρος εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος ανέρχεται συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, και για τις επιχειρήσεις σε 3,28 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5.200.000 φορολογικές δηλώσεις και έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι 2 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός αν και η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος είναι στα τέλη του μήνα, μέχρι στιγμής σημαντικός αριθμός φορολογουμένων έχει πληρώσει περίπου 550 εκατ. ευρώ, ενώ από τις επιχειρήσεις το κράτος έχει ήδη εισπράξει περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σύνολο βεβαιωμένων φόρων 1,3 δισ. ευρώ.

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, στις 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής της 3ης δόσης (από τις 10 συνολικά) του ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός λογαριασμός του φόρου ακινήτων για 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ, ενώ στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ από τον εφετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημερομηνία ξεκινά και η καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά που προκύπτουν μπορούν να εξοφληθούν είτε εφάπαξ είτε σε πολλές άτοκες μηνιαίες δόσεις (96 συνολικά). Οσοι από τους 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στα μέσα Ιουλίου 175.517 επιχειρήσεις είχαν ήδη μπει στο σύστημα και από αυτές οι 61.052 προχώρησαν στην πληρωμή του συνόλου των οφειλών τους, ποσού περίπου 206 εκατ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε περισσότερους από 43.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Από την άλλη, 559.753 επιτηδευματίες που έλαβαν συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ θα κληθούν να εξοφλήσουν το ποσό που τους αναλογεί είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε βάθος 8ετίας.

Θετικά μηνύματα από τα έσοδα του προϋπολογισμού

Σε θετικούς ρυθμούς εξακολουθούν να κινούνται τα έσοδα του προϋπολογισμού και μάλιστα κάθε μήνα καταγράφεται υπεραπόδοση, η οποία αναμφισβήτητα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ώστε το φθινόπωρο η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει ένα νέο έκτακτο βοήθημα σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί σημαντικά από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  26,25 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,07 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ, ενώ τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,95 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,87 δισ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου.

Εκείνα όμως που σημείωσαν εκρηκτική άνοδο είναι τα έσοδα από φόρους, καθώς ανήλθαν σε 24,73 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,64 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα για τον μήνα Ιούνιο, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,48 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 415 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

Τέλος, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,12 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή 24,1% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο.

Πηγή tovima


Σχόλια