Ράδιο Βήτα Chatbox

Άρχισε ο τρίτος κύκλος αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 

Αυξημένες κατά 4% έως 8% μεσοσταθμικά είναι από χθες 1/7 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, για ορισμένα όμως ακτοπλοϊκά δρομολόγια και κυρίως από το λιμάνι Πειραιά. Από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου οι τιμές για τα περισσότερα δρομολόγια, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ταχύπλοα, παραμένουν αμετάβλητες, ενώ την ίδια ώρα στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε κάποια αύξηση αναφέρουν στη «Ν» ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Καλό είναι, πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν από την έκδοση του ακτοπλοϊκού τους εισιτηρίου να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή είναι η τρίτη που γίνεται μέσα στο 2022. Η πρώτη είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και η αύξηση διαμορφωνόταν μεσοσταθμικά στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από 10% έως 12%, ενώ η δεύτερη στις 15/6 ήταν από 5% έως 10%. Από πέρυσι έως φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει μία αύξηση περίπου στο 34%.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», στη γραμμή Πειραιάς-Νάξος το ατομικό εισιτήριο με συμβατικό πλοίο από τα 48 ευρώ διαμορφώνεται στα 51,50 ευρώ, αυξημένο κατά 7,29%, στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 52,50 στα 55 ευρώ, αύξηση 4,76%, στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος από τα 86,50 στα 91 ευρώ με αύξηση 5,20% και Πειραιάς-Ίος από τα 50 ευρώ στα 54 με αύξηση 8%. Επίσης στη γραμμή από Πειραιά για Μύκονο από τα 48,50 ευρώ στα 52,50 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,25%, στη γραμμή Πειραιάς-Ικαρία από 54,50 ευρώ στα 58,50 ευρώ, δηλαδή αύξηση 7,34%.

Επίσης στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος από τα 42,50 στα 45,50 ευρώ αύξηση 7,06%. Σημειώνεται ότι η αύξηση στην τιμή των ναυτιλιακών καυσίμων έχει εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος ενός πλοίου της ακτοπλοΐας στο 70% των λειτουργικών δαπανών του από το 40% πριν από έναν χρόνο. Ο τόνος πετρελαίου σήμερα του καυσίμου VLSFO, που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και χρησιμοποιείται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσει μηχανές καθαρισμού, συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Πριν από 11 ημέρες η τιμή του ήταν στη διεθνή αγορά στα 1.264 δολ. ανά τόνο, ενώ χθες 1/7 άγγιζε τα 1.289,25 δολ. ο τόνος, σημειώνοντας αύξηση 1,98%.

«Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι συνολικό πρόβλημα, δεν είναι τόσο της ακτοπλοΐας ή μόνο της ακτοπλοΐας. Γνωρίζουμε πολύ καλά και μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση πόσο πολύ υποφέρει κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Η κυβέρνηση προσπαθεί το τελευταίο διάστημα με στοχευμένες παρεμβάσεις και με μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ σε τομείς της ενέργειας των καυσίμων να αντιμετωπίσει το θέμα. Σε κάθε όμως περίπτωση κάθε ευρώ που μπορούμε να το διαθέσουμε για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας θα το κάνουμε» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ακτοπλοΐα τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποφέρει πραγματικά, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές από 90 εκατ. ευρώ το 2019 σε 130 εκατ. ευρώ το 2021, 2022 και 2023, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα για τη δρομολόγηση περισσότερων πλοίων και νέων γραμμών. Σχετικά με το αν θα υπάρξει και άλλη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέσα στο καλοκαίρι τόνισε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ενεργειακής κρίσης και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Πηγή naftemporiki


Σχόλια