Ράδιο Βήτα Chatbox

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και ο κίνδυνος για φωτιές

 

Ο αέρας κόπασε, ωστόσο ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι ορατός τις επόμενες ημέρες που ισχυρός καύσωνας θα πλήξει τη χώρα μας. Το θερμόμετρο έχει... ανέβει αισθητά από χθες και αναμένεται να δείχνει πάνω από 38οC-40oC σε μεγάλο μέρος της χώρας έως και τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πολύ δύσκολες ημέρες η Κυριακή και η Δευτέρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν 42άρια, ενώ για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (επίπεδο 4) σε Αττική και Εύβοια.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για τη ζέστη που χθες «κύκλωσε» κατά βάση τη δυτική χώρα, αν και η άνοδος της θερμοκρασίας έγινε αισθητή παντού.

Από σήμερα, Σάββατο, έως και τη Δευτέρα (25/7), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής: Στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι), και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες, η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).

Πιο συγκεκριμένα, θα επηρεαστούν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr, αιτία για αυτή τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στη Νότια/Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια τη θέρμανσή του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και σε τμήματα της Κροατίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40–41 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα: Ο καύσωνας είναι εδώ - Πού να περιμένουμε τα 40άρια

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 σήμερα, Σάββατο 23/07, στην κατηγορία 1 την Κυριακή 24/07 και τη Δευτέρα 25/07, ενώ αναβάθμιση στην κατηγορία 2 αναμένεται για την Τρίτη 26/07, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council και τον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω δεδομένα γίνεται εμφανές ότι ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει υψηλός. Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στο facebook όπου και έχει αναρτήσει χάρτες με τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών, παρόλο που δεν θα παρατηρηθούν θυελλώδεις άνεμοι, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας θα αυξήσουν την πιθανότητα και πάλι για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Αττική και την Εύβοια.

Στο μεταξύ, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς Εβρου έφτασε η φωτιά που ξεκίνησε προχθές το απόγευμα πάνω από το χωριό Λευκίμμη. Ξημερώματα Παρασκευής υπήρξαν φόβοι μήπως οι φλόγες απειλήσουν το χωριό της Δαδιάς ή της Λευκίμμης, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια