Ράδιο Βήτα Chatbox

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της Όμικρον

 Κορονοϊός: Για την παραλλαγή Όμικρον 5 και τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον 5, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα. «Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα είπε ότι κάποιοι εκδηλώνουν πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι ελλείπουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα.

«Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωση μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κορονοϊός: Πανδημίας συνέχεια με «Κένταυρο»

Ενώ οι παραλλαγές Ομικρον 4 και Ομικρον 5 έχουν «φουντώσει» την πανδημία του κορονοϊού σχεδόν σε όλο τον κόσμο, οι επιστημονικές Αρχές βάζουν στο… μικροσκόπιό τους μια νέα παραλλαγή της Ομικρον, την ΒΑ.2.75 που έχει το παρατσούκλι «Κένταυρος» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.Η νέα παραλλαγή είναι ακόμη ένα «σήμα» ότι η πανδημία δεν τελείωσε, είναι «εδώ» και πιθανόν ακολουθήσουν πιο δυσμενείς επιπτώσεις, σύμφωνα με όσα είπε ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Το νέο στέλεχος της Ομικρον, εκτός από την Ινδία όπου πρωτοανιχνεύθηκε στις αρχές Μαΐου, έχει επίσης εντοπιστεί σε περίπου δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Υπό παρακολούθηση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε την ΒΑ.2.75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια. Ακόμη, όμως, τα στοιχεία είναι αδύναμα και δεν έχουν αξιολογηθεί.

Εκτός από τη φαινομενικά ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή του, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από το οποίο και θεωρείται πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών», είπε ο Δρ Στέφεν Γκίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια