Ράδιο Βήτα

Φωτιά στην Πεντέλη: Ακατάλληλα δύο στα τρία σπίτια που ελέγχθηκαν

 

Βαρύ αποδεικνύεται το καταστροφικό αποτύπωμα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε την Πεντέλη, αναδεικνύοντας -δυστυχώς- μία προς μία τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου όλο το προηγούμενο διάστημα, προεξέχοντος του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη. Παρά την πρωθυπουργική προσπάθεια να κάνει… σκόντο στο μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δύο στα τρία σπίτια που ελέγχθηκαν στην πυρόπληκτη περιοχή κρίθηκαν ακατάλληλα ή επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής λέγοντας: «Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα».

Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη καθώς 84 από τις 121 κατοικίες, που ελέχθηκαν, είναι προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 155 κτίρια. Εξ αυτών, 121 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 37 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 45 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 39 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Την ίδια ώρα, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Επιπροσθέτως, από τις 24 αποθήκες που ελέγχθηκαν, οι 3 κρίθηκαν κατάλληλες, 9 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 12 επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Τέλος, πέντε Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση (χρήζει επισκευών).

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί η τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πεντέλη, έναν από τους τελευταίους «πνεύμονες» πρασίνου στην Αττική.

Πηγή documentonews


Σχόλια