Ράδιο Βήτα

Σκρέκας: «Στόχος να καταβληθούν σε μια δόση οι πληρωμές

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή αναμένεται να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους για το Power Pass, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σταδιακά σε όλους τους δικαιούχους, με στόχο να πιστωθεί όλο το ποσό μαζί.

«Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα που καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξάνονται οι επιδοτήσεις στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού», εξήγησε.

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής για εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και εν τέλει «κλείσει» η στρόφιγγα, θα αυξηθεί και η επιδότηση από το κράτος.

Οι 4 παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο

Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε και τις τέσσερις παρεμβάσεις για να μειωθεί το ρίσκο να «ξεμείνει» η χώρα μας από φυσικό αέριο:

-Αυξάνεται λειτουργία λιγνιτικών εργοστασιων

-Λειτουργία 5 εργοστασίων αερίου με ντιζελ εφόσον χρειαστεί

-Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία

-Διπλασιασμός της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας

«Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούμε ακόμα και στην έκτακτη ανάγκη ενώ μειώνουμε συνέχεια την εξάρτηση μας από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο για την επάρκεια», τόνισε.

«Θα ανακτήσουμε το 90% των υπερκερδών»

Όσον αφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας δήλωσε ότι ΡΑΕ θα ολοκληρώσει τους λεπτομερειακούς ελέγχους και πολύ σύντομα θα δοθούν τα νούμερα. «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα ανακτήσει των 90% των υπερκερδών από την παραγωγή. Θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Πηγή topontiki


Σχόλια