Ράδιο Βήτα Chatbox

Άδωνις Γεωργιάδης στο ethnos.gr: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια στην ενέργεια

 

«Η μέχρι στιγμής απόδοση της ελληνικής οικονομίας κινείται σταθερά πολύ πάνω από τους στόχους» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιαδης, προσθέτοντας πως αυτό δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα προς ανακούφιση κυρίως των ευάλωτων ομάδων. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr υπογραμμίζει πως «η τιμή της αντλίας έχει αρχίσει και πέφτει και θα ακολουθήσει και μεγαλύτερη πτώση τις επόμενες μέρες» , επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα παραμείνουν εντατικοί .

Στο φλέγον θέμα της ενέργειας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογραμμίζει πως η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια. Αναφορικά με την πορεία του  πληθωρισμού σημειώνει πως θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση και θα κλείσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τέλος, o κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξη του αναφέρεται στο στόχο της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, ενώ απαντά και για το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας.

Με την Ε.Ε. να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, ποιες κινήσεις θα κάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ; Είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στοχευμένες διακοπές στην κατανάλωση ενέργειας;

Κανένας δεν μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις για το τι θα γίνει το φετινό χειμώνα, καθόσον όλα εξαρτώνται από την τελική συμπεριφορά της Ρωσίας και του Προέδρου Πούτιν σε σχέση με την Ευρώπη.

Υπάρχει σενάριο ήπιο, μέτριο και καταστροφικό. Στο καταστροφικό σενάριο, δηλαδή στην πλήρη διακοπή ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη – τονίζω ότι κατά τη γνώμη αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο - θα υπάρξουν μεγάλα ελλείματα ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη.

Κάποιο πρόβλημα προφανώς θα αντιμετωπίσει και η Ελλάδα. Όμως, πολύ μικρότερο απ’ ότι η Κεντρική και η Βόρεια Ευρώπη. Είμαστε σε γενικές γραμμές καλά προετοιμασμένοι για να αντέξουμε ακόμα και το καταστροφικό σενάριο.

Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε το 12.1% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 1994 και μετά. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών η κυβέρνηση θα εξετάσει μειώσεις στο ΦΠΑ ; Να αναμένεται «επανάληψη» μέτρων, όπως το fuel pass και η επιταγή ακρίβειας;

Είχα πει από τα τέλη του προηγούμενου έτους - όταν ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ελλάδα έκλεισε στο χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη με πολύ μεγάλη διαφορά-, ότι λόγω του πολύ μεγάλου αποπληθωρισμού του 1ου εξαμήνου του 2021, θα είχαμε αναγκαστικά υψηλό πληθωρισμό το 2022.

Εκτιμούμε ότι από τον Ιούλιο και μετά θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και θα κλείσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τώρα, αναλόγως τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μας μεγεθών θα λαμβάνονται μέτρα προς ανακούφιση κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

Η κυβέρνηση έχει σημειώσει πως θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα χρειαστεί. Ωστόσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια ;

 

Η μέχρι στιγμής απόδοση της ελληνικής οικονομίας κινείται σταθερά πολύ πάνω από τους στόχους. Αυτό δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια που θα τα χρησιμοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε, όπως είπα και πριν, τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Στην κρίση αυτή όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, το σύνθημα παραμένει το ίδιο: δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του πίσω.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου,  αλλά δεν υπήρξε ανάλογη αποκλιμάκωση στις τιμές της αντλίας. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε φαινόμενα αισχροκέρδειας ;

Η τιμή της αντλίας έχει αρχίσει και πέφτει και θα ακολουθήσει και μεγαλύτερη πτώση τις επόμενες μέρες. Υπάρχει πάντα μία χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της τιμής του βαρελιού και της αντλίας, διότι σημείο αναφοράς δεν είναι το βαρέλι, σημείο αναφοράς είναι το platts, δηλαδή ο μέσος όρος της τιμής των διυλιστηρίων στη βενζίνη και στο diesel στη Μεσόγειο.

Όσον αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά των καυσίμων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι έλεγχοι είναι και θα παραμείνουν εντατικοί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι έλεγχοι γίνονται επί καθημερινής βάσεως και συνεχώς επιβάλλονται πρόστιμα σε πρατήρια για αθέμιτη κερδοφορία. Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές το μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν.

Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Mε το σκληρό ροκ να επικρατεί ήδη στην πολιτική σκηνή πόσο εύκολο είναι να παραταθεί για μήνες αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος;

Οφείλω να εξάρω τη στάση του κυρίου Πρωθυπουργού να αποφασίσει να τελειώσει τη θητεία του και να εξαντλήσει την τετραετία. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα και στις κανονικές Ευρωπαϊκές χώρες οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ο κανόνας. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια και κρίνονται στο τέλος της θητείας τους.

Ασφαλώς και η αντιπολίτευση έχει ευθύνη από εδώ και μπρος, διότι ναι, ένα εξαιρετικά τοξικό κλίμα σαν και αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα - εμένα έφτασαν στο σημείο να με κατηγορήσουν μέχρι και ότι χτύπησα τη γυναίκα μου για να πλήξουν την πολιτική μου σταδιοδρομία- δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι θα βλάψει σοβαρά και την κοινωνία και την Ελλάδα και την οικονομία. Άρα, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας προσωπικά έχουν ευθύνη.

Οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ σε περίπτωση που ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία υπάρχουν περιθώρια για κυβέρνηση συνεργασίας ή είναι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα ότι είμαστε κατά βάσιν ένα εξαιρετικά θεσμικό κόμμα και μία θεσμική κυβέρνηση. Τι θα πει αυτό;

Εμείς θα κατέλθουμε στις εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Μια σταθερή κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές.

Εάν ο ελληνικός λαός που είναι το μεγάλο αφεντικό αποφασίσει διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τη βούληση του ελληνικού λαού και άρα, να επιδιώξουμε να φτιάξουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Κυβέρνηση συνεργασίας όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από τους άλλους. Εάν υπάρξουν αυτές οι συνθήκες, προφανώς εάν ο ελληνικός λαός το επιλέξει - κατά τη γνώμη μου θα είναι επιζήμιο για την πατρίδα, αλλά ο ελληνικός λαός επαναλαμβάνω είναι το μεγάλο αφεντικό-, θα αποφασίσουμε να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας.

Το αν θα γίνει κυβέρνηση συνεργασίας, είναι κάτι που σήμερα δεν το γνωρίζουμε και εγώ δεν μπορώ να το προεξοφλήσω.

Πηγή ethnos


Σχόλια