Ράδιο Βήτα Chatbox

«Μπλόκο» στον ορίζοντα για F-16 και αμερικανικά όπλα στην Τουρκία

 

Δέκα Αμερικανοί βουλευτές κατέθεσαν δύο τροπολογίες στον αμυντικό προυπολογισμό των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση αμυντικού υλικού σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν σέβονται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα κάθε συμμάχου, ενώ ζητούν αυτές να γίνουν απόλυτα σεβαστές από την Τουρκία αν θέλει αγορά ή εκσυγχρονισμό F-16.

Τροπολογίες στον επόμενο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA 23) με τις οποίες θα μπορούσε να αποτραπεί η πώληση μαχητικών σεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αλλά και ευρύτερα αμυντικού υλικού στη χώρα αυτή κατατέθηκαντην Τρίτη 5 Ιουλίου από ομάδα 10 βουλευτών (υπό τον Κρις Πάππας) λίγες ημέρες μετά την επίσημη τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι τάσσεται υπέρ της πώλησης των αεροσκαφών αυτών στην Άγκυρα.

Το κείμενο της πρώτης τροπολογίας είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέεται η πώληση αμερικανικού αμυντικού υλικού σε ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ εφόσον αυτό, κατά το έτος που προηγείται της πώλησης, έχει εμπλακεί στην επαναλαμβανόμενη παράτυπη/παράνομη (unauthorised) παραβιάσεις του εναερίου χώρου ή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους – μέλους της Συμμαχίας.

Ο Προέδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρει διαβεβαιώσεις στις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το εν λόγω κράτος (πχ η Τουρκία) δεν εμπλέκεται πια – και πιο συγκεκριμένα για τους 6 μήνες πριν από την αδειοδότηση ή την πώληση ενός αμυντικού συστήματος – σε αυτές τις δραστηριότητες.

Πέραν των διαβεβαιώσεων του Προέδρου, θα πρέπει επίσης να υπάρξει μία λεπτομερής περιγραφή ξεκάθαρων βημάτων για να διασφαλιστεί ότι αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον παραλήπτη για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι 10 βουλευτές κατέθεσαν και δεύτερη ειδικότερη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο αποκλειστικά για τα F-16. Με αυτήν ζητούν από τον Πρόεδρο να μην πωλήσει, μεταφέρει ή διευκολύνει και εγκρίνει την άδεια πώλησης των αεροσκαφών αυτών ή πακέτων αναβάθμισής τους στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή άλλης υπηρεσίας αυτής της χώρας σε περίοτωση που η Άγκυρα προχωρά σε υπερπτήσεις κυρίαρχου ελληνικού εδάφους, παραβάσεις του FIR Αθηνών ή προκαλεί ευρύτερα προβλήματα στην ασφάλεια κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Πηγή tovima


Σχόλια