Ράδιο Βήτα Chatbox

Επιδότηση καυσίμων: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για Fuel Pass 3

 

Για το εάν θα υπάρξει Fuel Pass 3 και αν αυτό θα είναι πιο διευρυμένο ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε πως “όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις και όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και έχουμε κάνει πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις, στοχευμένες σε ό, τι αφορά τα καύσιμα” .

Υπενθύμισε δε ότι “τρέχει το πρόγραμμα για τα καύσιμα έως τέλος του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα όσο διαρκεί το πρόβλημα, τόσο η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας” .

Μητσοτάκης :Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και Fuel Pass 3

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ για το  εάν θα συνεχιστεί το μέτρο του Fuel Pass.

“Βεβαίως και θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί, γιατί αν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τιμές ενέργειας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Και γι’ αυτό και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά “πυρομαχικά” τα οποία έχουμε και βρεθούμε στη συνέχεια χωρίς δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας. Διότι πρέπει να προβλέψουμε και το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα πράγματα στην αγορά ενέργειας θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα”, απάντησε o Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τον Eιδικό Φόρο Κατανάλωσης.” Και κάτι ακόμα για τον Eιδικό Φόρο Κατανάλωσης: για να το πω πολύ έτσι απλά και μπορεί να ακουστεί και λίγο κυνικό, γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα- και είναι πάρα πολλοί επισκέπτες οι οποίοι έρχονται και οι οποίοι μπορεί να νοικιάζουν αυτοκίνητα το καλοκαίρι και να κινούνται, που προφανώς γι΄ αυτούς το κόστος αυτό είναι ένα σχετικά περιορισμένο; Μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου ή του ΦΠΑ θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από κάποιους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμιά δυσκολία να καταβάλλουν αυτό το τίμημα. Προτιμώ λοιπόν το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη κι εκεί ακριβώς κατατείνω: το Fuel Pass σημαίνει ότι για 60 λίτρα το μήνα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν πολύ χαμηλότερη τιμή τελικά στην αντλία, εμμέσως ή αμέσως. Αυτή είναι μια παρέμβαση στοχευμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος ο οποίος έχει εισόδημα 100 ή 150 χιλιάδες ευρώ και ο οποίος έχει τρία μεγάλα πολύ ενεργοβόρα αυτοκίνητα, πρέπει και ο ίδιος αυτός να καρπώνεται τα οφέλη από μία μείωση στον Ειδικό Φόρο. Τώρα και κάτι ακόμα, οι μειώσεις στον Ειδικό Φόρο και στο ΦΠΑ, εκεί που εφαρμόστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν δούλεψαν. Γιατί το όφελος χάθηκε τελικά στην ίδια την αλυσίδα. Και τελικά έβγαλαν λεφτά κάποιοι εις βάρος των καταναλωτών” σημείωσε.

Το Fuel Pass 3: Τι ισχύει έως τώρα

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η τρίτη επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass 3) αναμένεται να αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, δηλαδή τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το Σεπτέμβριο.

“Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία. Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους. Υπενθυμίζω ότι οι παρεμβάσεις μας είναι 600 εκατ. ευρώ  μέχρι το Σεπτέμβριο. Άρα να δούμε πώς θα είναι τα καύσιμα τότε”  δήλωσε πρόσφατα ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι αιτήσεις

Εάν δοθεί και τρίτη επιδότηση του Fuel Pass 3 τότε αναμένεται να ίδια η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων με το Fuel Pass 1. Δηλαδή:

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι θα  αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr  θα πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών  θα συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Πηγή enikonomia



Σχόλια