Ράδιο Βήτα Chatbox

Φυσικό αέριο: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές μετά την ανακοίνωση της Gazprom

 

Ανοδικά πάνω από 10% κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom  ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το ρωσικό αέριο έρεε στη Γερμανία με περίπου το 40% της χωρητικότητας του αγωγού από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του- που είχε σταματήσει για δέκα ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Ωστόσο, τη Δευτέρα η Gazprom ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού στο περίπου 20% της χωρητικότητάς του από τις 7 π.μ. την Τετάρτη, ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας).

Ως εκ τούτου,  η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά του που υπολογίζεται άνω των 160 mcm ανά μέρα.

Στον απόηχο της είδησης, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Άμστερνταμ, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, να κινούνται ανοδικά πάνω από 10%, στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή πριν από ένα χρόνο.

Πηγή naftemporiki


Σχόλια