Ράδιο Βήτα Chatbox

Mητσοτάκης σε Ερντογάν: Να δώσει απαντήσεις για τον χάρτη Μπαχτσελί

«Είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας;» διερωτάται ο Έλληνας πρωθυπουργός για τον χάρτη που δείχνει τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία.

Να δώσει απάντηση για τον προκλητικό χάρτη που παρουσίασε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δείχνει το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κοιτάξτε καλά αυτό τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλες τους έχουν “καταβροχθιστεί” από την Τουρκία. Πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών ή για την επίσημη θέση της Τουρκίας; Είναι μια ακόμη πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός σε tweet που είναι γραμμένο στα αγγλικά.

Στη συνέχεια, καλεί τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις «τελευταίες φαιδρότητες» του κυβερνητικού του εταίρου.

Η αντίδραση της Αθήνας στον χάρτη Μπαχτσελί: «Επιθετική και προκλητική ενέργεια»

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί αντίδραση της Αθήνας, η οποία έκανε λόγο για «ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια».

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής απο την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας:

«Αναμένουμε την άμεση, κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο προέδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φωτογραφήθηκε με τον εν λόγω χάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».

Τον χάρτη έκανε δώρο στον Μπαχτσελί ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

«Ο αρχηγός μας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία των Γκρίζων Λύκων. Ο Σοφός Ηγέτης του Τουρκικού Κόσμου, ο Ηγέτης μας, ο Παντοδύναμος Αλλάχ να ευλογεί τον Κύριο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και να του χαρίζει μακροζωία», έγραψαν οι «Γκρίζοι Λύκοι» στην ανάρτηση που συνόδευσε τις φωτογραφίες με τον επίμαχο χάρτη.

Πηγή kathimerini



Σχόλια