Ράδιο Βήτα Chatbox

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παραλίγο να πέσει θύμα του Predator και ο Ανδρουλάκης

 

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, μια και έρχεται να προστεθεί σε άλλες καταγγελίες πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφων όπως ο Θανάσης Κουκάκης για τηλεφωνικές υποκλοπές, λαμβάνει η απόπειρα παγίδευσης με λογισμικό παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πρωί της Τρίτης (26.7.2022) κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη αφορά προσπάθεια παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα με χρήση του λογισμικού Pegasus το οποίο, όπως εξηγούν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, είναι κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας και έχει σχεδιαστεί, για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να εξαφανίζεται. Μάλιστα, διερευνάται η σύνδεση με παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη διερευνώνται από τη δικαιοσύνη οι καταγγελίες του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου μέσω ενός λογισμικού (Predator) ενώ επανειλημμένως το ΚΚΕ έχει κάνει καταγγελίες για “συνακροάσεις”-υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό.

Κατά την Χαριλάου Τρικούπη, δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο, αλλά «επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Όπως εξηγεί η Χαριλάου Τρικούπη, το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screencaptures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών).

«Οσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματα του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν όσους επιχείρησαν «αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας». Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη καλεί τα πολιτικά κόμματα και όλους τους θεσμικούς παράγοντες να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση.

Η υπόθεση αυτή με την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 , λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου για ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και μόλις πριν από ένα μήνα ξεκίνησε να αποκαλύπτεται σταδιακά η απόπειρα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών στο τηλέφωνο του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στις 28 Ιουνίου 2022, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε για προληπτικούς λόγους χρήση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω της οποίας γίνεται έλεγχος για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης. Η υπηρεσία αυτή είχε δημιουργηθεί από το ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος». Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος της.

Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν την σχετική Έκθεση την οποία παρέδωσαν στον Νίκο Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.

Η Χαριλάου Τρικούπη, με βάση όσα περιγράφονται στην έκθεση, σημειώνει τα εξής: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο

τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: “Να δούμε λίγο σοβαρά

το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.” και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του».

Επισημαίνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Πέρα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε το πρωί της Τρίτης (26.7.2022) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχουν ενημερωθεί για το θέμα, με επιστολές από τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Didier Reynders η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κα Iratxe Garcia Perez, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

«Σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές»

Μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης  δήλωσε: «Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές».

Πηγή documentonews


Σχόλια