Ράδιο Βήτα Chatbox

Πάτρα: Δύο δικαστήρια για την Πισπιρίγκου

 

Στην τελική ευθεία έπειτα από τέσσερις μήνες ερευνών έχει μπει το θρίλερ της Πάτρας, με την πρωταγωνίστριά του, Ρούλα Πισπιρίγκου, να βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το να λογοδοτήσει στον νόμιμο δικαστή της. Η 33χρονη διώκεται πλέον για τους θανάτους και των τριών παιδιών της, κατηγορία που ανάγει την υπόθεση σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

Οι δικαστικές αίθουσες υποδέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πολλούς παιδοκτόνους, από τον Μανώλη Δουρή έως τον πατέρα της μικρής Αννυς, αλλά όλες οι καταγεγραμμένες ιστορίες αφορούσαν είτε σε ένα παιδί είτε σε πράξεις που τελέστηκαν εν βρασμώ ψυχικής ορμής και δολοφονήθηκε μεμιάς ολόκληρη η οικογένεια. Η Ρούλα Πισπιρίγκου όμως διαφέρει, καθώς φέρεται ότι με ψυχρότητα και μεθοδικότητα οδήγησε στον θάνατο μέσα σε δυο χρόνια και τα τρία της παιδιά.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει τουλάχιστον 10 εισαγγελείς και 2 ανακριτές, ενώ φαίνεται πως αν τελικά εκδοθούν παραπεμπτικά βουλεύματα, θα δικαστεί ξεχωριστά. Οπως είναι ήδη γνωστό, το σκέλος που αφορά στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη, ο οποίος αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη να καταθέσει την πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο για την παραπομπή της ή μη σε δίκη.

Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, οι θάνατοι της Μαλένας και της Ιριδας, ανατέθηκαν προ ημερών στην 35η ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου (σ.σ.: είχε χειριστεί την υπόθεση Folli Follie) η οποία αυτές τις ημέρες μελετά τον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να λάβει καταθέσεις από κάποιους μάρτυρες -εξαιρετικά δύσκολο εντός του Αυγούστου- και στη συνέχεια θα καλέσει σε απολογία την 33χρονη. Η περαίωση της ανάκρισης δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν το πρώτο σκέλος της υπόθεσης θα οδεύει προς έκδοση βουλεύματος. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι, εάν τελικά παραπεμφθεί σε δίκη η Ρούλα Πισπιρίγκου, να πραγματοποιηθούν δυο ξεχωριστά δικαστήρια.

Αδιάσειστα στοιχεία

Η νέα δίωξη, που ασκήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, στηρίζεται στα αδιάσειστα ιατροδικαστικά δεδομένα που καταγράφονται στην πορισματική αναφορά των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογριά, αλλά και στις μαρτυρίες νοσηλευτών και γιατρών που είχαν επαφή με τα δύο περιστατικά. Για τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας οι γιατροί περιγράφουν στις καταθέσεις τους την εικόνα μιας μητέρας που άρχισε να καλεί σε βοήθεια, όταν το παιδάκι ήταν πια παγωμένο, δηλαδή είχε πεθάνει πριν από ώρα. Μάλιστα, ένας από τους γιατρούς στην κατάθεσή του εξηγούσε ότι η εικόνα της μικρής ήταν «εικόνα διακομιδής με ασθενοφόρο από απόσταση» και όχι ενός παιδιού που μόλις του είχε συμβεί κάτι εντός νοσοκομείου. Σχετικά με τον θάνατο της Ιριδας, βρέφους 6 μηνών, από τη δικογραφία προκύπτει ότι υπήρξαν σημάδια αίματος στο στόμα του μωρού, γεγονός που πιστοποίησε κατά τους ιατροδικαστές και τους εισαγγελείς ότι ο θάνατος ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας.

Τι ισχυρίζεται

«Ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα τον θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε τη μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατός της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα» είχε πει στην πρώτη της απολογία και συνεχίζει να υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρεί για τον θάνατο της Τζωρτζίνας να ρίξει ευθύνες στους γιατρούς και κάνει λόγο για ιατρικό λάθος «υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή». Ωστόσο, για «μπέρδεμα» και «λάθος» των γιατρών έκανε λόγο και στην περίπτωση της Μαλένας, ενώ αποδίδει τα σημάδια της Ιριδας και πάλι στις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια