Ράδιο Βήτα

Σε ετοιμότητα τα καταφύγια στην Ταϊβάν, στους δρόμους τεθωρακισμένα οχήματα

 

Όσο περνάνε οι ώρες τόσο αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν, ενόψει της επίσκεψης της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι η οποία αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες στα ύψη.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η κυρία Πελόζι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Η Ταϊβάν έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια ενώ από την πλευρά της η Κίνα που θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν. Το υπουργείο Αμυνας της χώρας διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της. Επιπλέον, αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν στα social media φωτογραφίες  και βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται η μετακίνηση δυνάμεων της Κίνας στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν. Χωρίζονται από το Στενό της Ταϊβάν.

Στη νοτιοανατολική κινεζική πόλη Ξιαμέν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν και διαθέτει μεγάλη στρατιωτική παρουσία, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν τεθωρακισμένα οχήματα εν κινήσει την Τρίτη και δημοσίευσαν φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

Πάντως οι εικόνες αυτές ξυπνούν θλιβερές μνήμες αφού θυμίζουν τη μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή documentonews


Σχόλια