Ράδιο Βήτα Chatbox

ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: Επιτελικός κοριός του επιτελικού κράτους

 

Για «επιτελικό κοριό του επιτελικού κράτους» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως «έπρεπε να προηγηθεί η αποκάλυψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα παρακολουθούνται έως και πολιτικοί αρχηγοί για να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να προηγηθεί η μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για να αναγκαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αντιδράσει και να βγει δημοσιογράφος να καταγγείλει πως παρακολουθείται από συγκεκριμένο λογισμικό για να μάθουμε – από την Google μάλιστα – ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αγοράσει αυτό το λογισμικό».

«Και μέσα σε αυτά, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παρακολούθηση πολιτών χωρίς να διευκρινίζεται με ποια κριτήρια γίνονται αυτές οι παρακολουθήσεις. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει δώσει εξηγήσεις. Αρκείται σε δηλώσεις που περιορίζονται στο ότι θα διερευνήσει τις καταγγελίες, ενώ την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αράδιασε άσχετες περιπτώσεις παρακολουθήσεων στο εξωτερικό στη λογική “εντάξει μωρέ, αυτά γίνονται παντού”. Το χορό άνοιξε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος προσέτρεξε από την πρώτη στιγμή να δείξει ξένες δυνάμεις που ενεργούν στο εσωτερικό και πραγματοποιούν παρακολουθήσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα απαλλαγής της κυβέρνησης από τις ευθύνες της. Βεβαίως, την ίδια ώρα έδωσε την εικόνα ανεξέλεγκτης δραστηριότητας ξένων μυστικών υπηρεσιών μέσα στο ελληνικό κράτος που δεν τις ελέγχει κανείς. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα», παρατηρούν σε σκωπτικό τόνο στην Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως «όλα αυτά δεν είναι αντιδράσεις σοβαρής κυβέρνησης», κατηγορώντας την πως «δεν επιδεικνύει μόνο αδράνεια, αλλά και διάθεση διαστρέβλωσης».

Υπενθυμίζουν, εξάλλου, οι ίδιες πηγές πως «η ΕΥΠ υπάγεται πλέον απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, συνεπώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μπορεί, αν θέλει, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση».

Σε σχέση, εξάλλου, με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων η μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα θα καθυστερήσει τόσο τη συμπλήρωσή τους όσο, βεβαίως, και την ανακοίνωσή τους που προσδιορίζεται πλέον για ύστερο του καλοκαιριού χρόνο.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια