Ράδιο Βήτα

Αγιά Σοφιά: Εκατοντάδες παιδιά φωνάζουν «Αλλάχου άκμπαρ» μέσα στον ναό

 

Εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην Αγιά Σοφιά και φώναξαν το ισλαμιστικό σύνθημα «Αλλάχου άκμπαρ»  («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), την ώρα που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει τον ναό «Σύμβολο της Άλωσης».

Τα παιδιά βρέθηκαν στην Αγιά Σοφιά στα πλαίσια της «Συνάντησης θερινών σχολείων Αγία Σοφία», που διοργάνωσε το ίδρυμα TÜGVA ( Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας)  διοικητική θέση κατέχει ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προέδρου της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Πριν λίγες ημέρες ήταν η επέτειος της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Με την αφορμή αυτή, στην Τουρκία κυκλοφόρησαν δύο βιβλία και ένα ντοκιμαντέρ, τα οποία παρουσίασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας. Στο ένα από τα δύο βιβλία, τον πρόλογο έχει γράψει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Ερντογάν υπενθυμίζει πως με προεδρικό διάταγμα στις 10 Ιουλίου του 2020 διασφαλίστηκε η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Επίσης, αναφέρει ότι το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά επανέκτησε «τη θέση της ως χώρος λατρείας, δεν σημαίνει πως έχασε το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας που αποτελεί σύμβολο νίκης μιας κατάκτησης που άνοιξε και έκλεισε μια εποχή και τα σημαντικά κειμήλια των προγόνων μας, θα συνεχίσει να ζει ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς αποτελεί έργο που προσθέτει ομορφιά στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναλειτουργία της ως τζαμί μετά από 86 έτη, αποτελεί σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός», γράφει ο Ερντογάν, ο οποίος δημοσίευσε επίσης στο Twitter:

«Δόξα στον Αλλάχ, που μας έδωσε την ευκαιρία να επαναφέρουμε το σύμβολο της Άλωσης, το θέλημα και την εμπιστοσύνη του Πορθητή, την Αγία Σοφία, στην αρχική της κατάσταση 86 χρόνια μετά. Είθε η ανάσταση της Αγίας Σοφίας να είναι για άλλη μια φορά ευεργετική».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τεμένους συμπλέει με το Διεθνές Δίκαιο: «Το έργο αυτό που το ετοίμασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών, αποκαλύπτει την ιστορική, αρχιτεκτονική, θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Θέτει επίσης την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου», γράφει στον πρόλογο της επετειακής έκδοσης.

Πηγή eleftherostyposΣχόλια