Ράδιο Βήτα Chatbox

Χωρίς τέλος το «ράλι» τιμών: Φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ενέργεια την ώρα που η Μόσχα «παίζει» με το φυσικό αέριο

 

Σε δύσκολο σημείο βρίσκεται το θέμα της ενέργειας στην Ελλάδα, με τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να «ζαλίζουν» και να πιέζουν τα νοικοκυριά και την αβεβαιότητα για την επάρκεια σε φυσικό αέριο να συνεχίζεται.

Με βαριές καμπάνες προειδοποιεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τους παρόχους που διαφημίζουν ως δική τους έκπτωση την κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Δεν θα δεχθούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας» διαμηνύει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ με την επάρκεια της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με δημοσιοποίηση ονομάτων παρόχων και κυρώσεις προειδοποιεί η ΡΑΕ

Έτοιμη να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των παρόχων ρεύματος που καπηλεύονται εμπορικά την κρατική επιδότηση και την παρουσιάζουν ως έκπτωση είναι η ΡΑΕ.

«Η ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη την κλιμακούμενη επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ορισμένων Προμηθευτών, που στηρίζεται στην εμφάνιση των κρατικών επιδοτήσεων ως μέρος της εμπορικής πολιτικής τους, τον άμεσο κίνδυνο που συνεπάγεται αυτή η διαφημιστική τακτική τόσο για τους καταναλωτές όσο και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά λιανικής, καθώς και την κατεπείγουσα ανάγκη της αποτελεσματικής αποτροπής τέτοιων καταχρηστικών φαινομένων, προειδοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις Προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση μέσω του ΤΕΜ και, εκ παραλλήλου, θα εκκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων», τονίζει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της.

«Σκληρή» προειδοποίηση και από Σκρέκα

Το πρωί ο υπουργός Ενέργειας προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επιτρέπει στους παρόχους αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

«Δεν θα επιστρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών. Δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές, καταχρηστικές, από κανέναν» δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Φωτιά» στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος

«Φωτιά» στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος βάζουν οι νέες τιμές που ανακοίνωσαν πάροχοι για τον Αύγουστο, με την τιμή κιλοβατώρας να εκτοξεύεται έως και το ένα ευρώ. Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως τους παρόχους που είχαν συνδέσει τα τιμολόγιά τους είτε με υψηλά πάγια είτε με την τιμή χονδρικής, όπως μεταδίδει το OPEN.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων, η τιμή κιλοβατώρας κυμαίνεται από τα 0,48 έως και τα 0,99 ευρώ. Με την κρατική επιδότηση των 0,33 η τελική τιμή κυμαίνεται από τα 0,15 έως τα 0,66 ευρώ.

Η αβεβαιότητα για την επάρκεια φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν με δηλώσεις τους να διατηρούν την αβεβαιότητα για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Υπάρχουν δυσλειτουργίες που απαιτούν επείγουσες επισκευές καθώς και ορισμένες τεχνητές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σημειώνεται πως σε αυτό το πλαίσιο και με το ενδεχόμενο η Ευρώπη να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα να είναι αρκετά πιθανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε προς ώρας το σενάριο για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά.

Πολύ ακριβά πληρώνουν ρεύμα και φυσικό αέριο τα νοικοκυριά

Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η κιλοβατώρα. Μάλιστα, σήμερα κινείται σταθερά πάνω από τα 207,50 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σπανού για το OPEN.

Πρόκειται για υψηλή τιμή που επηρεάζει σημαντικά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σήμερα η τιμή της στην Ελλάδα βρίσκεται στα 400, 95 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή ethnos




Σχόλια