Ράδιο Βήτα Chatbox

Ταϊβάν: Πώς η επίσκεψη της Πελόζι ανέβασε το θερμόμετρο στην περιοχή

Οι γιγαντοοθόνες στα καταστήματα 7-Eleven χακαρίστηκαν την ώρα που έφτανε η Νάνσι Πελόζι στο νησί και εμφανίστηκε το σύνθημα «Πελόζι του πολέμου έξω από την Ταϊβάν».


Οι υπάλληλοι των καταστημάτων έσπευσαν να τις κλείσουν. Αλλά κάποιοι είχαν προλάβει να τραβήξουν φωτογραφίες. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι «άγνωστες πηγές» παρενέβησαν στο περιεχόμενο των οθονών στα καταστήματα.

Η εικόνα όμως δείχνει πως υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα, διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται στα δυτικά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ανέβασε το θερμόμετρο στην περιοχή, την ώρα που υπάρχει ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας και ο Λευκός Οίκος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την πρωτοβουλία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής.

Λίγο νωρίτερα 21 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 10 J-16 και ένα KJ-500 AEW&C συμμετείχαν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν. Ο χάρτης με τα πεδία που δεσμεύτηκαν από τους Κινέζους για τις στρατιωτικές ασκήσεις είναι εύγλωττος. Δείχνει ότι σε λίγες ώρες οι Κινέζοι δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το νησί, στέλνοντας τα μηνύματά τους προς την Ουάσινγκτον.

Απάντηση του Πεκίνου με στρατιωτικά γυμνάσια και πραγματικά πυρά

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας έχουν μπλοκάρει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, διαμαρτυρήθηκε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αεροναυτικές ασκήσεις της Κίνας είναι μία πρώτη και ηχηρή απάντηση του Πεκίνου στην επιμονή της Νάνσι Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν, παρά τις επιφυλάξεις του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

Οι κινεζικές ασκήσεις διεξάγονται σε πέντε περιοχές γύρω από το νησί, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό, που κατά την Ταϊπέι ελλοχεύει κινδύνους «στις ρότες των εμπορικών πλοίων, προκαλεί την διεθνή τάξη και υπονομεύει το υφιστάμενο καθεστώς στα Στενά της Ταϊβάν». Η Ταϊπέι κατηγόρησε το Πεκίνο για «ψυχολογικό πόλεμο».

Το πολιτικό μήνυμα της Πελόζι και μια λεπτομέρεια με σημασία

Η Νάνσι Πελόζι εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται «σε μία από τις πιο ελεύθερες κοινωνίες στον κόσμο»- σαφέστατη αιχμή για την Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αυταρχικό καθεστώς και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την Ταϊβάν στη διεθνή σκηνή.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε από την πλευρά της ότι το νησί δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω παρά τις αυξανόμενες στρατιωτικές απειλές και ευχαρίστησε την κυρία  Πελόζι, την οποία χαρακτήρισε έναν από τους πιο αφοσιωμένους φίλους της Ταϊβάν.

Η κυρία Τσάι πρόσθεσε ότι η Ταϊβάν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται για την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την απρόσκοπτη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η Νάνσι Πελόζι από την πλευρά της επισήμανε ότι στις ΗΠΑ εγκρίθηκε νομοσχέδιο με  στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών (μικροτσιπ) για να γίνει ανταγωνιστική απέναντι στην Κίνα, κάτι που «προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες για την οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ταϊβάν».

Μέσα στις πολιτικές κορώνες και στον βουητό των κινητήρων των μαχητικών αεροσκαφών, χάνεται συχνά η λεπτομέρεια που μπορεί να κρύβει μεγάλες αλήθειες. Η Νάνσι Πελόζι μίλησε για την βιομηχανία μικροτσίπ κι αυτό δεν ήταν τυχαίο.

Ο άλλος «πόλεμος»  για τα μικροτσίπ

Τα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν βρίσκονται σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται- από τα έξυπνα τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα, τα τηλέφωνα και τα ψυγεία.  Η Ταϊβάν έχει μία από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες βιομηχανίες ημιαγωγών στον κόσμο και κυριαρχεί στην αγορά.

Πέρυσι οι ταϊβανέζικες εταιρίες μικροτσιπ είχαν μερίδιο άνω του 60% στην παγκόσμια αγορά- αριθμός που είναι εντυπωσιακός. Και η δημιουργία εργοστασίων ημιαγωγών, που προωθεί η νέα αμερικανική πολιτική, δεν είναι κάτι απλό- χρειάζεται χρόνο, κεφάλαια και το κυριότερο: εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ΗΠΑ έχουν κεφάλαια, αλλά δεν έχουν σύμμαχό τους τον χρόνο και το κυριότερο- δεν έχουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να αναπτύξουν την βιομηχανία ημιαγωγών με την ταχύτητα που θα ήθελαν.

Αντίθετα, στο τέλος του 2021, η ταϊβανέζικη εταιρία Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC)- κυρίαρχη στη παγκόσμια αγορά– έχοντας  στο πελατολόγιό τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, η Qualcomm και η  Nvidia, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει μία νέα γραμμή παραγωγής στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Πρόκειται για μία επένδυση περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα λειτουργήσει μετά το 2024.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν εξυπηρετεί κατά πρώτον συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και δευτερευόντως έχει πολιτική σημασία.

Οι αντιδράσεις των γειτονικών κρατών

Πάντως το πολιτικό σκέλος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την επίσκεψη Πελόζι ως επίδειξη της αμερικανικής άποψης ότι «μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν χωρίς συνέπειες» και την σύγκρινε με τον τρόπο που οι Αμερικανοί δρουν στο Ουκρανικό.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι «θα διατηρήσει στενή επικοινωνία» με όλα τα κράτη που εμπλέκονται και απηύθηνε έκκληση για «διάλογο και συνεργασία».

Η Ιαπωνία εξέφρασε ανησυχίες για τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου, καθώς υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για τη δικαιοδοσία σε χωρικά ύδατα ιαπωνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν.

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε την επίσκεψη Πελόζι ως «ωμή παρέμβαση» στα θέματα άλλων κρατών.

Και το πολιτικό παράδοξο

Κι όλο αυτό το σκηνικό είναι στημένο πάνω στο εξής παράδοξο:

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, ενώ το νησί εκλέγει τη δική του κυβέρνηση, έχει δικό του στρατό και το δικό του φορολογικό σύστημα.

Κι από την άλλη οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι αποδέχονται την αρχή της «μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας στα χαρτιά ότι η Ταϊβάν δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ενώ την εξοπλίζουν και την υποστηρίζουν με κάθε τρόπο αντιμετωπίζοντας το νησί ως ανεξάρτητο κράτος.

Πηγή topontiki




Σχόλια