Ράδιο Βήτα Chatbox

Ο Τραμπ ζητά «πάγωμα» της έρευνας του FBI - Πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα κατασχέθηκαν από την έπαυλή του

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιτήθηκε τη Δευτέρα, από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, να απαγορεύσει προσωρινά στο FBI τον έλεγχο του υλικού που κατασχέθηκε από την έπαυλή του στη Φλόριντα πριν από δύο εβδομάδες, μέχρι τον ενδεχόμενο διορισμό ενός εξειδικευμένου αξιωματούχου, προκειμένου να επιβλέψει τη σχετική διαδικασία.

Η δικαστική αίτηση του Τραμπ κατατέθηκε σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ενώ ο ίδιος αιτήθηκε επίσης, από το υπουργείο Δικαιοσύνης να του χορηγήσει μία πιο λεπτομερή λίστα σχετικά με τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στις 8 Αυγούστου, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστρέψουν τα πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εύρος του εντάλματος έρευνας.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στην πολιτική να επηρεάζει την απόδοση της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στον προκριματικό εκλογικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στην περίπτωση, που ο ίδιος αποφασίσει να είναι υποψήφιος» ανέφερε η ίδια αίτηση προς το δικαστήριο.

«Η επιβολή του νόμου, είναι μία ασπίδα που προστατεύει τους Αμερικανούς. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο για πολιτικές σκοπιμότητες» υπογραμμίζεται στην αίτηση.

NYT: Πάνω από 300 έγγραφα κατασχέθηκαν

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα από την έπαυλη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το FBI, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πολλαπλές πηγές που έχουν λάβει ενημέρωση για την υπόθεση αυτή.

Αρχικά, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Βοηθοί του Τραμπ παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μία τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως ανέφερε η ίδια εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν άμεσα.

Ο Τραμπ κατέθεσε χθες αίτηση σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο προκειμένου να εμποδιστεί προσωρινά το FBI από τη διεξαγωγή ελέγχου στο υλικό που κατάσχεσε στις 8 Αυγούστου, από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, μέχρι το διορισμό ενός ειδικού αξιωματούχου για την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

Η έρευνα που διεξάγεται εντάσσεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, μετά την εκλογική ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια της έρευνας, το FBI κατάσχεσε έντεκα σειρές απόρρητων εγγράφων από την έπαυλη στο Μαρ-α-Λάγκο, μερικά από τα οποία είχαν την ύψιστη διαβάθμιση απορρήτου, που χαρακτηρίζει τις πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, είναι δυνατή, μόνο εντός ειδικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.

Πηγή ethnos


Σχόλια