Ράδιο Βήτα

Μήνυμα Ερντογάν προς Μπάιντεν: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούν να επιλύσουν Τουρκία και ΗΠΑ

Άνοιγμα προς τις ΗΠΑ από τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ την ίδια ώρα αναφέρει ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούν να επιλύσουν Ουάσινγκτον και Άγκυρ ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι επι 70 χρόνια.

Παράλληλα, υπενθυμίζοντας τις θέσεις της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Εμείς είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι απο τα πρώτα σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ και σε επίπεδα χρηματικής συμβολής όπως και αντίστοιχα ενισχύουμε με τον στρατό ξηράς μας.

Είμαστε απο τις πέντε μεγαλύτερες χώρες. Άρα πρέπει να γίνει αντιληπτή η θέση της Τουρκίας να γίνει κατανοητή και οι αποφάσεις και τα βήματα πρέπει να λαμβάνονται με αυτά τα δεδομένα».

«Αν και έχουμε διαφορές σε κάποια ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια, σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα τηρούμε παρόμοιες στάσεις», ανέφερε ο Ερντογάν για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, έστειλε μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, αναφέροντας ότι η Τουρκία ελπίζει να επιλύσει το επόμενο διάστημα τα όποια προβλήματα έχει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, καθώς και να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στα πλαίσια του κοινού συμφέροντος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παραδοσιακές θέσεις της χώρας του: «Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, υπάρχει μια Τουρκία που έχει ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της».

Τέλος, έκανε μνεία και στο μεταναστευτικό με σαφείς υπόνοιες κατά της Ελλάδας: «Δεν είμαστε μια χώρα που πνίγουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Αντιθέτως, η Τουρκία είναι αυτούς που κάνει διασώσεις και τους προστατεύει».

Πηγή kathimerini
Σχόλια