Ράδιο Βήτα

Εξαρθρώθηκαν τρεις συμμορίες κακοποιών με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες

 

Τρεις συμμορίες σκληρών κακοποιών που, δρώντας με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου, διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και κατοικίες και διακινούσαν ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές έπειτα από πολύμηνη έρευνα και με ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης.

Συνολικά συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών αυτών και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη 29 ληστειών καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών έχοντας ως έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος.

Όπως αποκαλύπτεται, οι δράστες εισέβαλαν και σε σπίτια για να διαπράξουν ληστείες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βίαζαν και τις γυναίκες που υπήρχαν μέσα στις κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά στα ναρκωτικά που διακινούσαν, όταν ήθελαν να μιλήσουν για την κοκαΐνη χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες. Αναφέρονταν συγκεκριμένα στην “κυρία”, την “λευκή”, ή την “mall”, όταν επρόκειτο για κοκαΐνη πολύ καλής ποιότητας.

Οι τρεις συμμορίες είχαν ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες. Οι φοιτητές που διέμεναν εκεί ζούσαν τον απόλυτο τρόμο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες έμπαιναν στα δωμάτιά τους και με την απειλή όπλων τους λήστευαν.

Επειδή, οι κακοποιοί φοβόντουσαν ότι μπορεί να υπήρχαν και αστυνομικοί στους χώρους, έκαναν συχνά ακόμη και σωματικό έλεγχο στους φοιτητές και σε όσους έμπαιναν στις φοιτητικές εστίες. Σημειώνεται ότι ο 30χρονος Αλβανός κακοποιός που τραυματίστηκε από τα πυρά της ανθυπαστυνόμου, διέμενε περίπου 1,5 χρόνο στις φοιτητικές εστίες.

Η δράση των τριών συμμοριών

Όπως εξήγησε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, ως προς την πρώτη συμμορία συνελήφθησαν 9 μέλη της και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 4 αυτοκίνητα,

• 2 πιστόλια,

• 4 γεμιστήρες,

• 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

• πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,

• πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,

• 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

• 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),

• 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,

• 7.515 ευρώ,

• εξοπλισμός για επεξεργασία – παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα)

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της πρώτης εγκληματικής ομάδας σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Σχετικά με τη δεύτερη εγκληματική ομάδα, συνελήφθησαν 24 μέλη της συμμορίας, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και το χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

• Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.

• Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.

• Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).

• Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές (GHOST NUMBERS) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

• Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεων ληστειών και 2 κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες (καβάτζες) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Καραμπίνα,

• πιστόλι-αεροβόλο όπλο,

• πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,

• σιδερογροθιά-μαχαίρι,

• σιδερογροθιά,

• 20 φυσίγγια,

• αλεξίσφαιρο,

• ζυγαριά ακριβείας,

• νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,

• μπαλακλάβα και

• δύο τρίφτες και γάντια.

Τέλος, αναφορικά με τη δράση της τρίτης συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για – κατά περίπτωση – παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση έτερων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών. Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή enikos


 


Σχόλια