Ράδιο Βήτα Chatbox

Ζαπορίζια: Επίθεση στον πυρηνικό σταθμό ετοιμάζουν οι Ουκρανοί, λέει η Μόσχα

Τα ουκρανικά στρατεύματα σχεδιάζουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, εκπρόσωπος της φιλορωσικής διοίκησης της Περιφέρειας, μιλώντας στο Rossiya 1.

Διευκρίνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναπτύσσουν συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS και οβίδες M777. Η επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων φέρεται να προετοιμάζεται στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, καθώς και στα σημεία διέλευσης και «ελαφρώς προς τα ανατολικά». Ο Ρογκόφ τόνισε ότι «οι μαχητές του Ζελένσκι συνεχίζουν να εμπλέκονται στην πυρηνική τρομοκρατία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο Ρώσος αξιωματούχος, όλες οι στρατιωτικές ενέργειες του Κιέβου διευθύνονται από εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Όλος ο συντονισμός στη Ζαπορίζια διεξάγεται από τους Βρετανούς και ελαφρώς λιγότερο από τους Αμερικανούς. Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ τώρα μας πολεμά στην περιοχή με τους Αγγλοσάξωνες, αλλά με τα χέρια πρώην συναδέλφων μας, πολίτες, οι οποίοι ήταν πεπεισμένοι ότι δεν ήταν καθόλου Ρώσοι», σημείωσε ο Rogov.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, η Ουάσιγκτον προμήθευε στο Κίεβο σημαντικές πληροφορίες για τον καθορισμό στόχων για βομβαρδισμό γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Μιλώντας σε μια συνάντηση ασφαλείας τη Δευτέρα, ο Patrushev είπε ότι υπάρχει «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια από τους βομβαρδισμούς του Κιέβου. Υποστήριξε ότι οι επιθέσεις κοντά στο εργοστάσιο πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας όπλα που προμήθευσε το ΝΑΤΟ ενώ η Ουάσιγκτον έδειχνε στις δυνάμεις της Ουκρανίας τους στόχους.

Ο Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου πυρηνική καταστροφή.

«Οι συνέπειες αυτών των προκλήσεων θα μπορούσαν να είναι πολύ καταστροφικές όχι μόνο για την πλειοψηφία του πληθυσμού της Ουκρανίας και της Ρωσίας αλλά και για την Ευρώπη. Θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις τραγωδίες που συνέβησαν στους πυρηνικούς σταθμούς στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα», προειδοποίησε ο Patrushev.

Σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 26 ξεχωριστές επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό, καθώς και στην κοντινή πόλη Energodar, από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Igor Konashenkov ανέφερε ότι η πόλη και οι γύρω περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ως αποτέλεσμα των επιθέσεων.

Την Κυριακή, η τελευταία λειτουργική μονάδα ισχύος στον πυρηνικό σταθμό απενεργοποιήθηκε και το εργοστάσιο σταμάτησε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η απόφαση να κλείσει ο σταθμός ελήφθη λόγω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού του εργοστασίου και της επακόλουθης ζημιάς στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν Ρώσοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Vladimir Rogov, ο συνεχώς μεταβαλλόμενος τρόπος με τον οποίο αναγκάζονται να λειτουργούν οι αντιδραστήρες και οι τουρμπίνες λόγω των επιθέσεων δημιουργεί κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο, αλλά συνέχισε να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό. Η εγκατάσταση έχει υποστεί πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για τις επιθέσεις. Το Κίεβο, ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε στρατιωτική βάση και ότι βομβαρδίζει το εργοστάσιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), οι επιθεωρητές του οποίου επισκέφτηκαν το εργοστάσιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις στο εργοστάσιο, αλλά απέφυγαν να αποκαλύψουν την πλευρά που ευθύνεται γι’ αυτές.

Πηγή topontiki


Σχόλια