Ράδιο Βήτα Chatbox

ΗΠΑ: Στέλνουν «ιδιωτικά μηνύματα» στη Μόσχα για τις συνέπειες που θα έχει η χρήση των πυρηνικών

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος σκόπιμα ασαφείς.

Ιδιωτικά μηνύματα ,προς τη Μόσχα στέλνουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας τη ρωσική ηγεσία για τις σοβαρές συνέπειες που θα ακολουθούσαν τη χρήση πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν στη Washington Post ότι τα μηνύματα υπογραμμίζουν αυτό που ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι συνεργάτες του έχουν διατυπώσει και δημοσίως.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει γενικά αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος σκόπιμα ασαφείς, ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ουάσινγκτον, επισήμαναν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις ευαίσθητες διαβουλεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετείχε σε «ιδιωτικές επικοινωνίες» με τη Μόσχα, αλλά οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιος μετέφερε τα μηνύματα και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν νέα μηνύματα στο Κρεμλίνο, μετά την τελευταία ομιλία του Πούτιν, στην οποία κατέφυγε και πάλι σε πυρηνικές απειλές.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Πάτρικ Ράιντερ. «Όσον αφορά τις δηλώσεις ή τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τη Ρωσία, δεν επηρεάζουν τη συνέχιση της στενής συνεργασίας του Πενταγώνου με τους διεθνείς εταίρους μας και τους συμμάχους μας για την παροχή στην Ουκρανία της υποστήριξης που χρειάζεται στον αγώνα της», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την Ουκρανία για το τι χρειάζεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς και τώρα.

Όσον αφορά την αντίδραση των ΗΠΑ στις πυρηνικές απειλές, ο Ράιντερ δήλωσε: «Από εκεί που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δει κάτι που θα μας έκανε να αλλάξουμε τη θέση μας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε στενά και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε ρητορική. Αλλά, και πάλι, σε αυτό το στάδιο, δεν βλέπουμε τίποτα που να δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας».

Τι είχε πει ο Μπάιντεν πριν μερικές ημέρες

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 600 εκατομμρίων δολαρίων, για να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό να διατηρήσει τη δυναμική του απέναντι στη Ρωσία.

Σε συνέντευξη που έδωσε για την εκπομπή "60 Minutes" του CBS και θα προβληθεί την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και τους κινδύνους που αυτές ενδέχεται να επιφέρουν.

«Καθώς η Ουκρανία πετυχαίνει στο πεδίο της μάχης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται σε δύσκολη θέση και στριμώχνεται στη γωνία», είπε ο δημοσιόγραφος στον Μπάιντεν. «Και αναρωτιέμαι, κ. Πρόεδρε, τι θα του λέγατε αν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα» συνέχισε.

«Μην το κάνεις. Μη. Μη. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ο Πούτιν ξεπερνούσε αυτή την κόκκινη γραμμή, ο πρόεδρος δεν απάντησε με λεπτομέρειες.

«Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποιες θα ήταν; Φυσικά, δεν πρόκειται να σας πω. Θα έχει, όμως, συνέπειες», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

«Θα γίνουν περισσότερο παρίας στον κόσμο από ό,τι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και ανάλογα με την έκταση των πράξεών του θα καθοριστεί η αντίδραση που θα υπάρξει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή parapolitika




Σχόλια