Ράδιο Βήτα Chatbox

Δημόσιο: Έρχεται το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

 

Το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο τομέα έρχεται με την ολοκλήρωση του 2022. Από το 2023 η συνταξιοδότηση από το δημόσιο θα προϋποθέτει – τουλάχιστον – την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου δημοσίου υπαλλήλου.

Αυτό προκύπτει από το συνδυασμό της ρύθμισης που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γύρω από την πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο.

Η νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος – σύμφωνα με πληροφορίες – θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν 25ετία έως το 2012, να φύγουν με 55 έως 58 έτη ηλικίας, εφόσον ασκήσουν το δικαίωμα αυτό έως το τέλος του έτους.

Οι περιπτώσεις αυτές συνταξιοδότησης είχαν «παγώσει» εξαιτίας σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου.

Με τη νέα ρύθμιση όσοι έχουν τις προϋποθέσεις μπορούν να φύγουν έως το τέλος του έτους. Δηλαδή συμπληρώνοντας το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως το τέλος του έτους και υποβάλλοντας άμεσα την αίτηση συνταξιοδότησης.

Όριο-σταθμός η 31η Δεκεμβρίου 2022

Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022, δεν θα υφίσταται – πλέον – μειωμένη συνταξιοδότηση για όσους έχουν ηλικία κάτω των 62 ετών.

Το νομικό συμβούλιο απάντησε σε ερώτημα του υπουργείου Εργασίας κατά πόσο θα μπορούν μετά την 31.12.2021 οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα μέχρι τότε όρια ηλικίας. Δηλαδή, στα 55 για γυναίκες και στα 60 για άνδρες που θεμελίωσαν 25 έτη ασφάλισης το 2010. Στα 56 για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν 25ετία το 2011.

Και στα 58 έτη, για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν δικαίωμα το 2012.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι τα μειωμένα αυτά όρια δεν θα έπρεπε – καν – να έχουν ισχύσει.

Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αποφύγει την αναστάτωση και τον αιφνιδιασμό δίνει ένα χρονικό περιθώριο – έως το τέλος του έτους – προκειμένου να καταργήσει το δικαίωμα αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πηγή tovima


Σχόλια