Ράδιο Βήτα Chatbox

«Θέατρο σκιών» από την κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκαλεί τη ΝΔ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές.

Μέρα με τη μέρα, μαζί με τις νέες πτυχές των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προβάλλει όλο και πιο ηχηρά ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, με επίκεντρο την τακτική «συσκότισης» για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ και της παγίδευσης του κινητού του μέσω του Predator, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΥΠ για υπονόμευση των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας. Μάλιστα, μετά τη μήνυση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη στον Αρειο Πάγο, η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει την πεποίθηση ότι η χρήση του παράνομου λογισμικού Predator είναι εκτεταμένη.

Κάνει λόγο για «θέατρο σκιών» της κυβέρνησης της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή και της ζητά να καλέσει όλους τους μάρτυρες που το ΠΑΣΟΚ πρότεινε, «για να ρίξουν φως και στην πτυχή του Predator, καθώς το κατασκοπευτικό λογισμικό κόστους εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να διακινείται ανεξέλεγκτα και να γίνεται όπλο παγίδευσης».

Ενοχή και συγκάλυψη

Μάλιστα επισημαίνει ότι αν αυτό δεν γίνει, «θα συνιστά ξεκάθαρη δήλωση ενοχής και συγκάλυψης», ενώ παράλληλα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών των βουλευτών. Μένει να φανεί και τι έχει συμβεί και με τον φάκελο Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ, καθώς ενισχύεται η φημολογία ότι το αρχείο έχει καταστραφεί.

Παράλληλα, όμως, η υπόθεση έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ενώ και εσωκομματικά στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να προκαλεί, αν μη τι άλλο, αμηχανία στη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα». Μάλιστα πληθαίνουν οι αιχμές εις βάρος του βουλευτή και πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου για «υποβάθμιση» του ζητήματος των υποκλοπών, σε αντίθεση με την αγωνία του μήπως διαμορφωθεί μέτωπο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής (8.9.2022), ο πρώην υπουργός που θεωρείται επικεφαλής φιλοΝΔ δυνάμεων εντός του κόμματος προειδοποίησε ότι «θα μπει στη μέση» αν τυχόν στη Χαριλάου Τρικούπη διαμορφωθεί γραμμή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως είπε δεν πιστεύει ότι θα συμβεί. Μάλιστα υποστήριξε ότι μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των συνεργασιών.

Εχει ενδιαφέρον επίσης ότι απαντώντας στη δημοσιογραφική ερώτηση αν το θέμα των υποκλοπών πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές, ο Ανδρ. Λοβέρδος εξαπέλυσε μύδρους: «Οι ανόητοι, γιατί υπήρξαν πολλοί ανόητοι το καλοκαίρι, έλεγαν εκλογές, εγώ βγήκα απέναντι σ’ αυτό. Είπα όχι. Και μάλιστα πήγαν να μου το προσάψουν ως εσωκομματική αντιπολίτευση άλλοι ανόητοι. Οταν ζητάς διερεύνηση πας θεσμικά, δεν θα πας με ντεντέκτιβ, θα πας με τα όργανα της Βουλής. Ε πώς θα κάνεις εκλογές όταν πρέπει να γίνει διερεύνηση; Οταν τελειώσει η διερεύνηση και εξαντληθούν τα θεσμικά όπλα, κοιτάς αν οι υποκλοπές είναι ο λόγος για να ζητήσεις πρόωρες εκλογές ως κόμμα της αντιπολίτευσης».

Με πρωθυπουργικό προφίλ

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει στη θέση «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης». Ο Ν. Ανδρουλάκης καλλιεργεί ακόμη πιο έντονα τώρα το πρωθυπουργικό προφίλ και ζητά ο ίδιος ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, διαβεβαιώνοντας ότι αν αυτό γίνει, θα υπάρχει «σταθερότητα» από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, και ισχυρή κυβέρνηση στη βάση σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος που θα προτείνει. Ωστόσο προκάλεσε εντύπωση η ανάλυση περί πρωτιάς στις εκλογές όταν έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο ενδεχόμενο αύξησης των ποσοστών του κόμματός του –αρκεί να είναι θεαματική και όχι πολύ μακριά από τα υπόλοιπα των κομμάτων εξουσίας– παρά «ξερά» στην εκλογική σειρά. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ότι ευημερία και δημοκρατία πάνε μαζί και ήδη ξεκινά μεταξύ άλλων καμπάνια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Καϊλή εκτός τόπου

Παράλληλα, πάντα προκαλεί ενδιαφέρον η στάση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή. Ο ενημερωτικός ιστότοπος thesocialist.gr, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, έγραψε κείμενο την Τετάρτη (7.9.2022) με τίτλο «Στην Θεσσαλονίκη εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης βρίσκεται η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή». Την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν σε εξέλιξη διαδικασίες για τη διερεύνηση των υποκλοπών η κ. Καϊλή δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση στήριξης του επίσης ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, από την πρότερη στάση της και υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είχε δοθεί η εντύπωση ότι η κ. Καϊλή έριχνε… πρόωρα βάρος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κι αυτό ενώ οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στην Ελλάδα είναι καταιγιστικές και το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες και έχει τεθεί στο κέντρο των ερευνών της Επιτροπής PEGA (εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης). Μάλιστα ήδη η Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει συναγερμό για τη Δευτέρα 12 του μηνός, οπότε θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Ηδη το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για παρελκυστική στάση σε σύμπλευση με τη ΝΔ στο ζήτημα της διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του μέσω του Predator.

Παράλληλα, αναμένεται η Επιτροπή PEGA να έρθει και στην Ελλάδα για περαιτέρω έρευνα.

 Πηγή documentonews


Σχόλια