Ράδιο Βήτα Chatbox

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στην κρύπτη του κάστρου του Ουίνσδορ βυθίστηκε η σορός της

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας αναπαύεται πλέον στην τελευταία της κατοικία.

Έπειτα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ το απόγευμα, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Το τελευταίο “αντίο” στο Κάστρο του Ουίνδσορ

Η νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στο Κάστρο του Ουίνδσορ το απόγευμα της Δευτέρας.

Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής έως το Ουίνδσορ, έριξαν λουλούδια στο καπό και την οροφή του οχήματος.

Η πομπή βγήκε από την πύλη Shaw Farm και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Το φέρετρο έγινε δεκτό με ένα “χαλί” από λουλούδια καθώς οι πολίτες έφτασαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για τη λειτουργία.

Οι αρχές είχαν ζητήσει από τους συγκεντρωμένους στο Ουίνδσορ να μην πετάξουν λουλούδια στη νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας και αντ’ αυτού τους τους ζήτησαν να αφήσουν τις ανθοδέσμες τους σε ένα σημείο κοντά στο Κάστρο.

Λίγο πριν τις 18:15 το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας μπήκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την ειδική τελετή, που ήταν μικρότερη και πιο οικεία σε σύγκριση με αυτή που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στο παρεκκλήσι βρέθηκαν περίπου 800 καλεσμένοι.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα.

Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Στη συνέχεια το φέρετρο με τη σορό της τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Αργότερα απόψε, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστούν στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Για τελευταία φορά στο Μπάκιγχαμ

Νωρίτερα, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ έφυγε από το Λονδίνο αφού πέρασε για τελευταία φορά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ακολουθούμενη από την συντετριμμένη οικογένειά της.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε εκεί από το Αβαείο του Γουέστμινστερ, μετά την κρατική κηδεία που τελέστηκε παρουσία πολλών επισήμων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα αναπαυθεί στο Ουίνδσορ δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο και τους γονείς της.

Η θλίψη ήταν χαραγμένη στα πρόσωπα του βασιλιά Καρόλου, των αδελφών και των παιδιών του καθώς και στα πρόσωπα των χιλιάδων πολιτών που κατέκλυσαν την περιοχή για να αποχαιρετήσουν την Ελισάβετ.

Τα πλήθη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές όταν το φέρετρο της βασίλισσας πέρασε από κοντά τους και όταν το φέρετρο έκανε κύκλους γύρω από το Μνημείο της Βασίλισσας Βικτώριας έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς ο Μπιγκ Μπεν χτυπούσε 96 φορές – μία για κάθε χρόνο της ζωής της.

Μόλις το φέρετρο έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τα μέλη του προσωπικού του παλατιού προσκύνησαν το φέρετρο και τίμησαν την βασίλισσα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αψίδα του Ουέλινγκτον.

Τότε, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο 9χρονος Γεώργιος 9 ετών και η 7χρονη αδελφή του Σάρλοτ.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Ουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Πηγή enikos

Σχόλια