Ράδιο Βήτα Chatbox

Τα επόμενα βήματα της ΕΕ για να ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου

 

Την ανακοίνωση νέων μέτρων για να περιορίσει την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση μειώνοντας τις διακυμάνσεις της αγοράς, ενισχύοντας την ρευστότητα και χαμηλώνοντας το κόστος του φυσικού αερίου, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 28 Σεπτεμβρίου το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που θα παρουσιάζει τα μελλοντικά της βήματα για να περιορίσει τις έντονες διακυμάνσεις και να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών στις αγορές της ενέργειας, επιπρόσθετα των μέτρων για την μείωση στις τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Όμως σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι ορισμένα μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν δεν σχεδιάζει να προτείνει καμία δραστική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Έκκληση για κοινή λύση

Την ώρα που οι καταναλωτές έχουν πληγεί σημαντικά από τους λογαριασμούς ενέργειας που βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από την Ρωσία, οι κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ καλούν την Κομισιόν για κοινή λύση.

Να θυμίσουμε πως στην εισήγηση της η Κομισιόν ανέφερε πως τα σχέδια της περιλαμβάνουν όριο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και περικοπές στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη στην αγορά του φυσικού αερίου, καθώς ο TTF δεν έχει προσαρμοστεί.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το έγγραφο της Κομισιόν στις 28/9 στόχο έχει να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις πως όντως θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, με πρώτο βήμα την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε ένα πρώτο έκτακτο πλάνο παρεμβάσεων κατά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρακτικά πρόκειται για ένα «σχέδιο δράσης», το οποίο συνήθως ακολουθείται από αναλυτικές προτάσεις που απαιτούν έγκριση από τα κράτη – μέλη.

Αμέσως μετά, η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει σημείο – κλειδί κατά την ανεπίσημη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, στις 7 Οκτωβρίου και στην τριμηνιαία σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το ζήτημα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επανέλθει κατά τη διάρκεια αυτών των συνόδων, καθώς περισσότερα από τα μισά κράτη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ, στην πιο πρόσφατη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, στις αρχές του μήνα.

Όμως η εφαρμογή του αποτελεί «αγκάθι», καθώς πέρα από τις απειλές από μέρους της Ρωσίας, ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του μέτρου υπάρχουν έντονες διαφωνίες για τον τρόπο εφαρμογής.

Σε αυτό το μέτωπο, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας (Dutch Title Transfer Facility - TTF), τον βασικό δείκτη αναφορά για το εμπόρευμα στην Ευρώπη.

Να θυμίσουμε πως σε ένα εσωτερικό έγγραφό που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο, αναφερόταν πως η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υπό οικονομικό έλεγχο το TTF και να ορίσει έναν συμπληρωματικό δείκτη για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία των αγορών με λιγότερες διακυμάνσεις.

Αν αυτό δεν «προχωρήσει», η έσχατη λύση της Κομισιόν θα ήταν η προσωρινή σύνδεση του TTF με τον ασιατικό δείκτη JKM.

Σημειώνεται πως σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού παράδοσης Οκτωβρίου - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς -κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,14% στα 189,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια