Ράδιο Βήτα Chatbox

Σε χαμηλό διμήνου το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού δείκτη για το φυσικό αέριο, καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, η τιμή του αερίου υποχώρησε έως και 8,3% τη Δευτέρα συνεχίζοντας την πτωτική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ στις 11:00 πμ το φυσικό αέριο σημείωνε πτώση 7,6% στα 173,50 ευρώ η μεγαβατώρα στον ευρωπαϊκό δείκτη συναλλαγών TTF.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και θέτοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται, καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης οι traders θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα επίπεδα αποθήκευσης. Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι γεμάτα κατά περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο πενταετίας, με 90% στη Γερμανία.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια