Ράδιο Βήτα Chatbox

Κορωνοϊός: Ξεκινούν από Τετάρτη οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού (δυο δόσεις για υγιή άτομα και 3 για ανοσοκατεστασμένα) ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει.

Ανοιξε σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Ομως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων,  ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την  Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού. Οπως είπε η κ. Θεοδωρίδου επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Ομικρον. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από τις εθνικές αρχές. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού (δυο δόσεις για υγιή άτομα και 3 για ανοσοκατεστασμένα) ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,  12-15  ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα εμβόλια στηρίζονται στην m-RNA τεχνολογία και είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών του κοροναϊού Ομικρον 1, Ομικρον 2, Όμικρον 2.7 και Ομικρον 5.

Πρόκειται για δύο «διδύναμα» mRNA εμβόλια από τις εταιρίες Pfizer και Moderna και αποτελούν μια προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Προσφέρουν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης.

Με τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να εμβολιαστούν οι 12 ετών και άνω, ενώ οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Οι συστάσεις της Επιτροπής είναι σαφείς. Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν:

  • οι άνω των 60 ετών
  • οι ηλικιωμένοι με συνοδά νοσήματα
  • οι ανοσοκατασταλμένοι
  • οι ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα
  • οι πολίτες που πρόκειται να εκτεθούν το επόμενο διάστημα ή εκτίθενται ήδη
  • οι 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου
  • όσοι διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων
  • οι επαγγελματίες υγείας
  • άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή

Η τελική επικύρωση, πάντως, της εν λόγω λίστας θα γίνει την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή.

Πηγή tovima



Σχόλια