Ράδιο Βήτα

Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurryiet.

Στη συνέντευξή του -που δημοσιεύθηκε το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ– ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά και στη Μικρασιατική Καταστροφή «συμβουλεύοντας» τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι..

«Πιστεύαμε ότι είχαν ξεχάσει να κολυμπάνε όταν είδαμε την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά τους. Αν συνεχίσουν με αυτό το μυαλό, το να γνωρίζουν κολύμπι θα τους κάνει καλό», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Καστελόριζο.

«Παρά τις καλές μας προθέσεις ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημίσουν την Τουρκία. Γελοιοποιούνται με αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική και το δίκαιο», επισήμανε στην αρχή της συνέντευξής του ο Ακάρ.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως είναι η Τουρκία που «πιεστικά» προσκαλεί την ελληνική πλευρά σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων και οι Έλληνες «συνεχώς αποφεύγουν τον διάλογο». «Λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι στην πλευρά αυτού που αποφεύγει τον διάλογο. Συνεχώς παραπονούνται για την Τουρκία σε τρίτους όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν συνεχώς να μετατρέψουν διμερή ζητήματα σε ζητήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ ή Τουρκίας-ΗΠΑ», υποστήριξε.

»Συνεχώς προσπαθούν να παραπλανήσουν την διεθνή κοινή γνώμη με αβάσιμους ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό ή άσχετο φόρουμ. Με το να το κάνουν αυτό επιδεικνύουν αήθη και μη-διπλωματική συμπεριφορά», συνέχισε διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Το «δικαίωμα της αυτοάμυνας»

Βάζοντας στην ατζέντα της συνέντευξης και το θέμα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί αποστρατικοποίησης.

«(σ.σ. οι Έλληνες) εξοπλίζουν τα νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα βάσει των συνθηκών. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητήσιμο το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών αυτών. Όταν, όμως, το λέμε αυτό κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την εδαφική τους ακεραιότητα», είπε.

Η Ελλάδα είναι «που επεκτείνεται», συνέχισε. «Αυτοί διεκδικούν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο. Αυτοί κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να εξοπλιστούν επικαλούμενη μια εσφαλμένη οπτική περί απειλής. Αυτοί είναι που έχουν κάνει περισσότερες από 1.000 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Τα κάνουν αυτά και μετά περιγράφουν εμάς ως επεκτατική και επιθετική δύναμη. Είτε δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους είτε φοβούνται να τον κοιτάξουν. Αν τον κοιτάξουν θα δουν τα πραγματικά τους πρόσωπα και μπορεί να νιώσουν ντροπή», ανέφερε ο Ακάρ.

Κατά τον ίδιο, «η Τουρκία δεν είναι απειλή. Η Τουρκία είναι ένας δυνατός και έμπιστος σύμμαχος. Ο στόχος μας για το Αιγαίο είναι να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά του πλούτου. Ωστόσο έχουμε δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους αδικία και παράνομες πράξεις τόσο στο πεδίο όσο και στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας το γνωρίζουν αυτό».

Κάνοντας, τέλος, ευθεία αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξαπέλυσε νέες απειλές: «Δεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκησαν βασιζόμενοι σε άλλους πριν από έναν αιώνα, ότι η εισβολή δεν είχε την αποδοχή των Ελλήνων και ότι τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν υπεύθυνοι για την εισβολή αυτή καταδικάστηκαν σε θάνατο. Θα πρέπει να εκτιμήσουν τη χείρα φιλίας που εκτείνουμε», είπε.

Πηγή topontiki


Σχόλια