Ράδιο Βήτα Chatbox

Ιράν: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις διαδηλώσεις, λέει ο πρόεδρος Ραϊσί

«Το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σήμερα Σάββατο.

Τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, με τις διαμαρτυρίες να εξαπλώνονται στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες της χώρας.

Την Παρασκευή, οργανωμένες από το κράτος συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ιρανικές πόλεις για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ο στρατός υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει «τους εχθρούς» πίσω από τις ταραχές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον Ραϊσί το Σάββατο ότι είπε ότι το Ιράν πρέπει «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας».

Ο Ραϊσί μίλησε τηλεφωνικά στην οικογένεια ενός μέλους της εθελοντικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ που σκοτώθηκε, ενώ συμμετείχε στην καταστολή των ταραχών στη βορειοανατολική πόλη Mashhad.

Ο πρόεδρος «τόνισε την ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ διαμαρτυρίας και διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα … ως διατάραξη», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πρώτες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο βορειοδυτικό Ιράν πριν από μια εβδομάδα, στην κηδεία της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας που πέθανε, αφού έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθικής», επειδή δε φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Ο θάνατός της έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και η οικονομία που πλήττεται από κυρώσεις.

Οι γυναίκες έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στις διαδηλώσεις, αφαιρώντας και καίγοντας τις μαντίλες τους. Μερικές έκοψαν δημόσια τα μαλλιά τους, καθώς εξαγριωμένα πλήθη ζητούσαν την πτώση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται στη χώρα από το 2019 και τις διαμαρτυρίες για τις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με το Reuters, 1.500 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε εκείνες τις διαμαρτυρίες. Ήταν η πιο αιματηρή αντιπαράθεση στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια