Ράδιο Βήτα Chatbox

EuroBasket 2022 : Γερμανία - Ελλάδα 107-96 Το όνειρο που έσβησε στο Βερολίνο

 

Η Γερμανία έκανε το ματς της ιστορίας της, σφυροκόπησε την Ελλάδα από την περιφέρεια (17/31 τρίποντα) και την νίκησε με 107-96 για να προκριθεί στα ημιτελικά του EuroBasket 2022 όπου περιμένει η Ισπανία. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Γιαννούλης Λαρεντζάκης οι δύο που ξεχώρισαν, σε μία βραδιά με μπάσκετ επικού επιπέδου.

Το έβδομο ματς του EuroBasket 2022, ήταν το τελευταίο της Εθνικής στη διοργάνωση. Το 5/5 στο Μιλάνο και η δύσκολη νίκη-πρόκριση επί της Τσεχίας δημιούργησαν προσδοκίες για κάτι σπουδαίο από αυτό το γκρουπ ανθρώπων που δούλεψε από την 1η Αυγούστου χωρίς σταματημό, όμως το βράδυ της Τρίτης (13/9) η οικοδέσποινα Γερμανία έκανε το παιχνίδι της ιστορίας της. Έβαλε 11/17 τρίποντα στο πρώτο μέρος, πήρε με 26-10 την τρίτη περίοδο και χάρη σε ένα επί μέρους 20-1 επικράτησε με 107-96 της Ελλάδας για να προκριθεί στα ημιτελικά και να παλέψει με την Ισπανία για μία θέση στον τελικό της Κυριακής (18/9).

Οι Γερμανοί τα έβαλαν όλα. Η ευστοχία τους στο πρώτο δεκάλεπτο (8/12 τρίποντα) ήταν εξωπραγματική, με την Ελλάδα να αντέχει, να απαντάει, να βάζει 61 πόντους στο εικοσάλεπτο και να δείχνει τεράστιο χαρακτήρα. Κι εκεί που όλα έδειχναν εναντίον των γηπεδούχων, η δική τους αντίδραση στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν κυριολεκτικά μυθική. Με τον Βάγκνερ, με τον Σρούντερ, με τον Ομπστ, με τον Τάις και με τον Φόγκτμαν έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια, άξια συγχαρητηρίων, για να πάρουν δίκαια και την νίκη και την πρόκριση στην τετράδα του EuroBasket 2022.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (αποβλήθηκε στο 35' μετά από το δεύτερο αντιαθλητικό του στο ματς) έδωσε το 101% των δυνάμεών του, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν συγκινητικός σε άμυνα κι επίθεση, στο τέλος όμως η διαφορά στο ριμπάουντ, οι δεύτερες ευκαιρίες των Γερμανών και το γεγονός ότι είχαν περισσότερες επιλογές στην επίθεση, έγειραν τη ζυγαριά υπέρ τους. Όλα αυτά, σε μία υπέροχη ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να είναι μισός-μισός και με τους Έλληνες να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δώσουν ώθηση στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Μια ομάδα που γυρίζει με άδεια χέρια μετά από άλλη μία διοργάνωση και παραμένει χωρίς μετάλλιο από το... μακρινό 2009.

Η πεντάδα και η απιθανη ατμόσφαιρα

Καλάθης, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννης και Παπαγιάννης ήταν ξανά η πεντάδα που επέλεξε ο Ιτούδης για να ανοίξει το ματς, την ώρα που η εξέδρα ήταν μοιρασμένη και σε απίστευτη κατάσταση! Οι Γερμανοί έβαλαν 14 πόντους στο πρώτο δίλεπτο, χτίζοντας προβάδισμα εννέα πόντων, έγραψαν το 19-9 στο τέταρτο (!) λεπτό έχοντας 5/6 τρίποντα, πήγε στο 25-14 στο πέμπτο (!) λεπτό φτάνοντας στα 7/8 σουτ από την περιφέρεια και έκανε απλώς το τέλειο παιχνίδι. Και όμως, η Ελλάδα δεν τρόμαξε. Είχε υπομονή και πείσμα, δεν άφησε το σκορ να εκτοξευθεί σε εξωφρενικά επίπεδα και επιβίωσε σε ένα εφιαλτικό σενάριο.

Με τον Γιάννη ασταμάτητο, σε σκοράρισμα και ριμπάουντ και με τον Θανάση να δίνει ενέργεια, η Εθνική μείωσε στον πόντο (28-27 στο 8'), την ώρα που οι γηπεδούχοι "πάγωναν" και έμεναν μόλις στους πέντε πόντους στο δεύτερο μισό της περιόδου (31-27). Η εικόνα του ματς άλλαξε στο ξεκίνημα της δεύτερης, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει μια πολύ πιο σκληρή ελληνική άμυνα, αλλά και την Εθνική να μη βρίσκει τη φάση της ισοφάρισης. Στο 14' ο Γιάννης έκανε αντιαθλητικό, με τον Τίμαν να έχει 2/2 βολές για το 38-33, όμως αυτός που ενθουσίαζε ήταν ο Λαρεντζάκης με τέσσερα ασύλληπτα λεπτά σε άμυνα κι επίθεση για το 42-40.

Την ισοφάριση την έφερε η άμυνα του Ντόρσεϊ, ο αιφνιδιασμός του Γιάννη και το λέι-απ του Παπανικολάου (44-44 στο 16'), πριν ο Greek Freak δώσει το πρώτο προβάδισμα από τη γραμμή των βολών (46-44). Το σκορ πήγε ΠΟΛΥ ψηλά (53-51 στο 18'), όμως και οι δύο ομάδες έπαιζαν σπουδαίο μπάσκετ, με λάθη στην άμυνα, αλλά με ασύλληπτη ψυχραιμία στην επίθεση που κρατούσε το κοινό στις μύτες των ποδιών του. Κι όταν ο Σλούκας έβαλε το ασύλληπτο τρίποντο στο φινάλε του πρώτου μέρους για το 57-61, η Mercedes-Benz Arena εξερράγη! 65% στο τρίποντο οι Γερμανοι; 71% στο δίποντο η Ελλάδα, με 15 ασίστ για επτά λάθη.

Γερμανικά τανκ πήραν παραμάζωμα την Εθνική

Οι γηπεδούχοι μπήκαν με ένα γρήγορο 7-0 στο β' μέρος για να ανακτήσουν το προβάδισμα, την ώρα που η Ελλάδα έμενε χωρίς σκορ για τρία λεπτά και έπεφτε στο -7 (69-62 στο 24') έχοντας βάλει μόλις έναν πόντο από βολή του Αντετοκούνμπο. Ο Βάγκνερ με τρίποντο έδωσε διψήφιο προβάδισμα (72-62) στην ομάδα του, ο Φόγκτμαν έβαλε το 15ο μακρινό σουτ σε 23 εκτελεσμένα για το +13 και ο Τάις σκόραρε με διπλή προσπάθεια από κοντά για το 77-62 στο 26'.

Αυτό το 20-1 της Γερμανίας σε διάστημα επτά λεπτών ήταν εξωφρενικό, με την Ελλάδα να βρίσκει σίδερο ξανά και ξανά και ξανά. Στο 27' ο Λαρεντζάκης κέρδισε αντιαθλητικό, έβαλε τις βολές και μαζί φωτιά στον πάγκο της Ελλάδας, για να πάρει ο Αντετοκούνμπο τη σκυτάλη και να βάλει πέντε σερί πόντους για το 79-69 προς το τέλος της τρίτης περιόδου (83-71).

Ο Ιτούδης άνοιξε την τέταρτη με Σλούκα, Λούντζη, Λαρεντζάκη, Αγραβάνη, Παπαγιάννη, έβαλε γρήγορα τον Γιάννη στο ματς και εκείνος σκόραρε για το 87-78 με 7:50 για το φινάλε, όμως Βάγκνερ και Τάις απάντησαν με ένα 5-0 για το 92-78 ακριβώς στο 33'. Ακολούθησε το δεύτερο αντιαθλητικό φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο που αποβλήθηκε και καλάθι του Σρούντερ για το 103-82 στο 35', με τους Γερμανούς να κλειδώνουν την νίκη και να παίρνουν δίκαια την πρόκριση στα ημιτελικά του EuroBasket 2022.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζουράποβιτς, Λανζαρίνι, Κρέγιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 31-27, 57-61, 83-71, 107-96

Πηγή sport24.gr


Σχόλια