Ράδιο Βήτα Chatbox

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Γιατί συμφέρει η αγορά του - Πώς θα δοθεί η επιδότηση

 

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με την αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα οι καταναλωτές θα έχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στο ρεύμα.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων θα χρηματοδοτηθεί από το repowerEU, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα ξεκινήσει μέχρι τέλος του έτους.

Εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια - εισοδηματικά και κοινωνικά - αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Γιατί συμφέρει η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα

Είτε με επιδότηση, είτε χωρίς, ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει. Με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γλιτώνετε 370 με 450 ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000€ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας) και αυτό είναι το κόστος που καλούμαστε να αποσβέσουμε.

Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο εάν η προεγκατάσταση των σωληνώσεων από το μπάνιο στον ηλιακό υπάρχει ήδη.

Η επιλογή της χωρητικότητας θα γίνει με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Η μέση αναμενόμενη διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι 15 χρόνια.

Στα συν της αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα περιλαμβάνονται τα εξής:

Μείωση κόστους θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης μέχρι και 80%.

Μεγάλη άνεση όσον αφορά στο ζεστό νερό χρήσης.

Πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης.

Αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Φιλικός προς το περιβάλλον

Πηγή tanea


Σχόλια