Ράδιο Βήτα Chatbox

Ουκρανία: Στον πόλεμο και η Λευκορωσία

 

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης στα δυτικά σύνορα της χώρας ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε επιδείνωση της έντασης. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το Reuters αναφέρει ότι το πρακτορείο επικαλείται τον Λουκασένκο λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου καθώς μπορεί να σημαίνει ότι η Λευκορωσία πρόκειται να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο. Αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι θα δούμε τη Ρωσία να τοποθετεί πολύ περισσότερα στρατεύματα στο έδαφος της Λευκορωσίας ή να εγκαθιστά μια πιο μόνιμη παρουσία.

Ο Πούτιν νωρίτερα δεσμεύτηκε να στείλει στη Λευκορωσία τα πυραυλικά συστήματα Iskander-M που θα έχουν βεληνεκές 500 μιλίων, θέτοντας περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις σε εμβέλεια ενός πιθανού πλήγματος.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η Μόσχα παραδέχτηκε ότι πίσω από την έκρηξη είναι η Ουκρανία και ήδη από τα ξημερώματα ξεκίνησε επιθέσεις στο Κίεβο και αρκετές πόλεις. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα της Ρωσίας στο Κίεβο μετά από μήνες.

Πηγή tovima


Σχόλια