Ράδιο Βήτα Chatbox

Κοτζιάς για νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Πρέπει να τεθούν φραγμοί στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, και συγκεκριμένα την εκχώρηση-εκμίσθωση της ΑΟΖ της πολυπαθούς αφρικανικής χώρας (όπως αυτή ορίζεται και από το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο) για υπεράκτιες έρευνες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τουρκικές εταιρείες.

«Με αφετηρία τις νέες γραμμές βάσης την άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (“θαλασσια ύδατα”) Κρήτης στα 12 μίλια. Ζώνη η οποία, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης, υπερέχει κάθε άλλης και της ψευδο-ΑΟΖ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς και καταλήγει τονίζοντας «Πρέπει να τεθούν φραγμοί στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά:

Ο δρόμος αντιμετώπισης τουρκικών προκλήσεων (νέες τουρκολυβικές συμφωνίες) απαιτεί να “κλείσουμε άμεσα τους κόλπους” της Κρήτης. Με αφετηρία τις νέες γραμμές βάσης την άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (“θαλασσια ύδατα”) Κρήτης στα 12 μίλια.

Ζώνη η οποία, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης, υπερέχει κάθε άλλης και της ψευδο-ΑΟΖ.

Είναι το πρώτο βήμα της χώρας στα πλαίσια της ειδικής στρατηγικής πρότασής μου για διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής (και θαλάσσιας κυριαρχίας) της. Πρέπει να τεθούν φραγμοί στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης.

Πηγή documentonews


Σχόλια