Ράδιο Βήτα Chatbox

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Οι ηγέτες είδαν χθες ποιος είναι αυτός που προκαλεί

 

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, στον απόηχο του χθεσινού «επεισοδίου» με τον Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσεχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά με αυτοπεποίθηση, απαντά κάθε φορά που προκαλείται. Με την ευκαιρία αυτή, ενώπιον των 43 ηγετών που παραβρέθηκαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επανέλαβα αυτά που είπα στον ΟΗΕ: δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση των σχέσεων των δυο χωρών, όταν συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, μέσα από τον διάλογο όπως έγινε μπροστά στους ηγέτες, και αντιλήφθηκαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα του διάλογου. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Χωρίς ανταπόκριση η επίθεση Ερντογάν προς την Ελλάδα στη σύνοδο της Πράγας

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαν ανταλλάξει ούτε βλέμμα κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, και κάθισαν μάλιστα σε χωριστά τραπέζια στο δείπνο, προς το τέλος του δείπνου ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και ενώπιον 43 ηγετών έκανε για ακόμη μία φορά μια εντελώς απρόκλητη επίθεση στην Ελλάδα, κατηγορώντας την αφενός πως εκείνη προκαλεί ένταση και λέγοντας αφετέρου πως η Τουρκία είναι αυτή που θέλει την καλή γειτονία και είναι μάλιστα έτοιμη για διάλογο.

Αμέσως, πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι ο κ. Ερντογάν πως εκείνος είναι που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των νησιών και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρόσθεσε πως αντί να προκαλεί εντάσεις, ο πρόεδρος τη Τουρκίας θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν συνέχισε την επίθεση εναντίον της Ελλάδας και μάλιστα είπε πως η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν συνάντηση, προσθέτοντας πως «προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε», χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει κάποια συνομιλία. Πρόσθεσε ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν εννοεί την Ελλάδα πως «θα έρθουμε ένα βράδυ» πως πράγματι «καλά κατάλαβες. Οποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντησή μας είναι πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ως προς το ενεργειακό πεδίο, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα, θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι στις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας -και ειδικά του φυσικού αερίου- ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να εργαλειοποιήσει τις πηγές ενέργειες εις βάρος της Ευρώπης» ανέφερε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πιστεύω, ότι οι συνθήκες έχουν πια πλήρως ωριμάσει ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου. Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο για να απαντήσει: «Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα οποία έγιναν εχθές σε δύο ναυάγια στη Λέσβο και έξω από τα Κύθηρα. Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το Ελληνικό Λιμενικό, η ακτοφυλακή, αλλά και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων. Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο κάνει πιστεύω με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά, τα τελευταία τρία χρόνια: να υπερασπίζεται τα σύνορά της – ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα».

Τέλος, σε ερώτηση του «Bloomberg» αν βλέπει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου και πότε θεωρεί πώς θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, ο πρωθυπουργός είπε: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε προτείνει και υποστηρίξει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο. Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου. Εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά- είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα.

Είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Putin από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

«Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής;» ρωτήθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός για να απαντήσει: «Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την επόμενη Σύνοδο και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Σας ευχαριστώ».

Πηγή kathimerini


Σχόλια