Ράδιο Βήτα Chatbox

Ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο: Υγρός τάφος ξανά το Αιγαίο

 

Υπό πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων από τα δύο ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Ο χρόνος που περνάει είναι πολύτιμος ωστόσο ο καιρός δεν βοηθάει τις έρευνες καθώς πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι…

Στους 17 οι νεκροί στη Λέσβο

Μέχρι στιγμής από το ναυάγιο στην περιοχή Πεταλίδι της Θερμής Λέσβου οι νεκροί ανέρχονται σε 17.

Συγκεκριμένα, δεκαέξι νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση της λέμβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ λίγο αργότερα ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα και ένα αγόρι περίπου 15 ετών…

Στο μεταξύ μετά την εύρεση μιας ακόμα γυναίκας στα βράχια της περιοχής του ναυαγίου αυξήθηκαν σε 10 οι διασωθείσες. Όλες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Το πρωί δέχθηκαν την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκαγκα που βρίσκεται στη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης της στη Λέσβο.

Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ λιμενικό.

Στρατός, πυροσβεστική και αστυνομία επιχειρούν ενώ στις έρευνες συνδράμει κι ένα super puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι μετανάστες κατάφεραν να βγουν στη στεριά.

Μαρτυρίες για νεκρούς και στα Κύθηρα

Από τα ξημερώματα συνεχίζονται οι έρευνες και στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων, όπου σημειώθηκε το άλλο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον έξι…

Το ναυάγιο σημειώθηκε μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι.

Στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 95 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι).

69 από τους διασωθέντες έχουν βρει καταφύγιο σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο και 11 νοσηλεύονται.

Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ…

«Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα»

Δεν είναι, ακόμη, γνωστός ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στα Κύθηρα, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπάρχουν.

Ο Στράτος Χαρχαλάκης, δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN, ανέφερε νωρίτερα: «Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα. Το σκάφος έσπασε γιατί είχε 8 μποφόρ και βγήκαν όλοι σε έναν κοίλο του βράχου εκεί. Αλλά το κύμα ήταν πάρα πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Ήταν αγκαλιασμένοι για να κρατηθούν στα κύματα».

Πηγή topontiki


Σχόλια