Ράδιο Βήτα Chatbox

Σόιμπλε: Δίνει και συμβουλές για τον δύσκολο χειμώνα

 

«Έχουμε πόλεμο, σφίξτε τα δόντια και φορέστε ένα παραπάνω πουλόβερ». Σε λίγες λέξεις οι συμβουλές που δίνει στους Γερμανούς ο βετεράνος πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο πρώην πρόεδρος της γερμανικής Βουλής δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι θα φέρει το προσεχές μέλλον και προτρέπει τους Γερμανούς να προμηθευτούν με κεριά, σπίρτα και φακό γιατί θεωρεί πιθανό ένα μπλακ-άουτ λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Κατά τον Σόιμπλε οι Γερμανοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις επιπτώσεις του πολέμου, παρόλο που ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια είναι αισθητές συνέπειες.

Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι το κράτος πρέπει να βεβαιωθεί «ότι βοηθάει μόνο αυτούς που το χρειάζονται πραγματικά.

«Πρέπει να πούμε στους υπόλοιπους: αν πρέπει, δεν μπορείτε να πάτε διακοπές. Διαβλέπω τον κίνδυνο ότι έχουμε την πεποίθηση πως το κράτος είναι ένας μηχανισμός που οφείλει να παρέχει στους πολίτες ολοένα και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ-μάρκετ όπου οι πολίτες ψάχνουν τις ευκαιρίες . Όχι», είπε χαρακτηριστικά στη Bild ο Σόιμπλε.

Μάλιστα στην ερώτηση αν οι Γερμανοί είναι «μια κακομαθημένη κοινωνία», ο Σόιμπλε απάντησε «σίγουρα, όλοι είμαστε. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Οι Γερμανοί πρέπει να προσπαθήσουν ξανά».

Ο άλλοτε τσάρος της γερμανικής οικονομίας επέμεινε ότι οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν να ζουν αλλιώς. «Αυτόν τον χειμώνα πολλοί Γερμανοί θα παγώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Και η συμβουλή του ήταν: «απλά φόρεσε ένα πουλόβερ. Ίσως και ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν είναι χρήσιμο να γκρινιάζετε γι αυτό, πρέπει να αντιληφθείτε ότι πολλά πράγματα δεν είναι δεδομένα».

«Και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι πλέον αυτονόητο», ρώτησε ο δημοσιογράφος της Bild και ο Σόιμπλε απάντησε: «Μπορεί να μην έχουμε μερικές φορές. Γι αυτό να έχετε πάντα στο σπίτι κεριά, σπίρτα κι έναν φακό».

Πηγή topontiki



Σχόλια